Aktywne Wpisy

hirek_gawron +751
Stop ŻABy czas

źródło: temp_file3971964104129637813
PobierzCześć Mirki i Mirabelki, znowu potrzebuję waszej pomocy. Na początku 2022 roku dodałem wpis na mirko odnośnie problemów z deweloperem Soltra z legnicy.
Bardzo mi wtedy pomogliście, sprawa nabrała dużego rozgłosu i nawet zainteresowały się nią media.
tldr:
- Deweloper dostaje
Bardzo mi wtedy pomogliście, sprawa nabrała dużego rozgłosu i nawet zainteresowały się nią media.
tldr:
- Deweloper dostaje
Japonia z kraju bardzo bardzo drogiego 20 lat temu dziś stała się dla turystów tańsza niż większość europejskich krajów. Dla mnie to trochę abstrakcyjne, że za hotel w Japonii, jedzenie czy jakieś bilety w Japonii trzeba zapłacić mniej niż w Polsce, Czechach czy jakiejś Słowacji.
#japonia #podroze #podrozujzwykopem
Pensje w Japonii w ciągu ostatnich 20 lat zmieniły się bardzo nieznacznie. A teraz wyobraźmy sobie na ile może sobie pozwolić ktoś zarabiający 4k pln dziś, a na ile mógł sobie pozwolić w 2004.
Choć trzeba zauważyć, że sama zmiana kursu waluty niewiele daje. To jej odjazd względem inflacji może być przyjemny. W takiej Turcji przy szybkich spadkach można było zjeść dobry obiad we dwie osoby za 20 zł. Po kilku latach inflacja dogoniła atrakcyjny kurs walut i już nie było tak fajnie.
W Egipcie nawet przy sztucznym podtrzymywaniu kursu było tanio. Po uwolnieniu był wystrzał złotego o prawie 100%,
Teraz to pewnie najtańsze rameny po 20zł można ogarnąć xd
To przekonanie o drogiej Japonii wzięło się z tego, że rzeczywiście ona była droga ale właśnie te 20 czy 25 lat temu.