Aktywne Wpisy
Markowowski +47
Najlepszym wskaźnikiem nieudolności i ignorancji Polaków, jeśli chodzi o inwestowanie i ogólnie kwestie finansowe, są oświadczenia majątkowe radnych, dyrektorów szkół albo innych placówek należących do miasta.
Większość osób młodszych niż 40 lat nie ma grosza przy dupie, ale nawet jeśli uzbierali co najmniej parędziesiąt tysięcy złotych, to wszystko kisi się na rachunkach bieżących, ewentualnie lokacie. Na 30 oświadczeń znalazłem jedną osobę (słownie: JEDNĄ), która miała akcje w swoim portfelu. Tylko 4 osoby posiadały obligacje skarbowe.
Ale hitem jest osoba ze screenshota. Kobieta ma ponad 1 mln złotych w gotówce leżące odłogiem gdzieś na koncie, podczas gdy z głupich obligacji skarbowych rocznych miałaby z tej kwoty jakieś 80000 zł brutto odsetek! Jak widać niektórzy brzydzą się pieniędzmi. Ale najlepsze jest to, że ma również - tak domniemywam - mieszkanie na wynajem o wartości ~650000 zł. Wykazała dochód z najmu równy 15000 zł, co daje oszałamiającą stopę zwrotu - jakieś ~2.3% rocznie.
Powiedzcie
Większość osób młodszych niż 40 lat nie ma grosza przy dupie, ale nawet jeśli uzbierali co najmniej parędziesiąt tysięcy złotych, to wszystko kisi się na rachunkach bieżących, ewentualnie lokacie. Na 30 oświadczeń znalazłem jedną osobę (słownie: JEDNĄ), która miała akcje w swoim portfelu. Tylko 4 osoby posiadały obligacje skarbowe.
Ale hitem jest osoba ze screenshota. Kobieta ma ponad 1 mln złotych w gotówce leżące odłogiem gdzieś na koncie, podczas gdy z głupich obligacji skarbowych rocznych miałaby z tej kwoty jakieś 80000 zł brutto odsetek! Jak widać niektórzy brzydzą się pieniędzmi. Ale najlepsze jest to, że ma również - tak domniemywam - mieszkanie na wynajem o wartości ~650000 zł. Wykazała dochód z najmu równy 15000 zł, co daje oszałamiającą stopę zwrotu - jakieś ~2.3% rocznie.
Powiedzcie
rtone +153
Drodzy Wykopowicze,
w odpowiedzi na Wasze liczne pytania udostępniamy listę słów, które obecnie są domyślnie ukrywane na Wykopie.
Dobór słów na tej liście nie jest przypadkowy. Czerpiemy je z wypracowanych standardów, stosowanych m.in. przez Króla Szczurów w ich ocenie treści. Jednocześnie, jest to pierwsza wersja tej listy i zakładamy, że będzie ona rozwijana (zarówno dodawanie nowych słów, jak i usuwanie tych, które okażą się nietrafione).
Nadrzędnym
w odpowiedzi na Wasze liczne pytania udostępniamy listę słów, które obecnie są domyślnie ukrywane na Wykopie.
Dobór słów na tej liście nie jest przypadkowy. Czerpiemy je z wypracowanych standardów, stosowanych m.in. przez Króla Szczurów w ich ocenie treści. Jednocześnie, jest to pierwsza wersja tej listy i zakładamy, że będzie ona rozwijana (zarówno dodawanie nowych słów, jak i usuwanie tych, które okażą się nietrafione).
Nadrzędnym
#linux
Druga rzecz. Policz znaki i porównaj z rozmiarem pliku. Jak się zgadza to nie jest UTF i jest spora szansa na uszkodzone kodowanie, bo polskie są w zasadzie dwa - CP-1250 i ISO-8859-2. Znaki zapytania zamiast pliterek zwykle oznaczają całkowicie zjechany plik. Przy CP i ISO powinny mieszać się polskie/czeskie/słowackie itd...
Zrobiłem dokładnie jak napisałeś, nawet ściągnąłem tę Kate specjalnie.
Bezposrednio do samych napisow nie mam bo to qnapi sciaga gotowe
iconv -f cp1250 -t utf-8 napisy.txt -o napisy-utf.txt
sprawdzasz czy działa, jak nie
Możesz użyć tego programu: subtitleeditor. Pobierasz jakieś pasujące do filmu SRT. Wczytujesz napisy w programie, powinieneś widzieć polskie znaki. Zapisujesz jeszcze raz "Zapisz jako" i upewniasz się, że wybrane kodowanie to UTF-8. Program pozwala też manipulować czasami, rozciągać i robić wiele innych pożytecznych rzeczy.
Jeszcze kilka lat temu napisy w necie miały głównie