Wpis z mikrobloga

Propo handlu w niedziele, ciekawostka jest taka, że w zachodniej Europie jest on również ograniczony. W Belgii w 1 dzień w tygodniu sklepy muszą być zamknięte. W Niemczech jest zakaz handlu w niedzielę. Podobnie jak w Szwajcarii i Austrii. Ograniczenia mamy między innymi w Polsce, Francji i Hiszpanii.

Ogólnie według mnie powinniśmy zwiększyć ilość handlowych niedziel, ale pozostać przy ograniczeniach. Dobrą propozycję dał Petru z podwójnym wynagrodzeniem i 2 niedzielami handlowymi i tu duży minus dla Konfederacji za głosowanie przeciwko.

#pieniadze #gospodarka #ekonomia #polityka
Kopyto96 - Propo handlu w niedziele, ciekawostka jest taka, że w zachodniej Europie j...

źródło: 86rk9kuTURBXy8wZDIwMTgxYi1iNmYxLTQxYzAtYTIxYy1kMTMxNjlhOTM1MWEuanBlZ5GVAs0EsADDw94AAaEwAQ

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Kopyto96 co druga niedziela to w ogóle cyrk. Człowieka szlag trafia jak musi z kalendarzykiem biegać i planować bo nie wiadomo co kiedy będzie otwarte.
Normalnie otworzyć te #!$%@? sklepy, dać pensje x2 za pracę w niedzielę albo dzień wolny w tygodniu i #!$%@?
  • Odpowiedz
@Kopyto96 Mogłoby być 2 razy w miesiącu albo w każdą niedzielę i ustawowo do godziny 12 tylko i płatne jak za cały dzień. Miałoby to ten plus że byłoby spokojnie przez większość niedzieli, teraz mi się to podoba że jest taki spokój i cisza wtedy (ale to jedyny plus).
  • Odpowiedz
  • 0
@RandyBobandy: Jesteś trochę omamiony zero-jedynkowością, skrajnościami i stereotypami. Zachód mi nie odpowiada pod różnymi względami, co nie znaczy, że pod wszystkimi. Jesteśmy dalej w tyle za nimi pod względem gospodarczym i nie tylko. To, że stoję w kontrze do masowej imigracji czy takich kwestii jak aborcja na życzenie lub adopcja dzieci przez pary LGBT, nijak ma się do realnie istotnych tematów.

Poza tym, jestem bardziej ordoliberałem, a nie jakimś paróweczkowym
  • Odpowiedz
@Kopyto96: W UK też wszystko jest otwarte, chociaż większość w skróconych godzinach, np lidl jest 10-16 zamiast 8-22, ale tesco pracuje normalnie więc pewnie żadnych ograniczeń nie ma, i to zależy od samych sklepów jak pracują. Więc ta mapka chyba została stworzona na użytek populistów jak @wykopowy_brukselek.
  • Odpowiedz