Wpis z mikrobloga

Mamy aplikację napisaną w Django. Zastanawiamy się nad przepisaniem jej od zera (ale nie skreślamy możliwości pozostania tylko przy refaktoringu). Gdybyśmy pisali od nowa zaczniemy od wyboru środowiska. I tu pytanie: czy znajdziemy lepszy framework dla Pythona niż Django? Aplikacja to dość obszerna (dużo obiektów, ale też dużo cech jednego obiektu) baza danych z wyszukiwaniem i wyświetlaniem. Plus jakieś detale, trywialne do zaimplementowania w czymkolwiek, pomijalne w tej dyskusji. Jedynymi rzeczami, których nam brakuje w Django, są większa elastyczność modelu (domyślnie zrobi mnóstwo kolumn, po jednej dla każdej właściwości, co u nas oznacza pierdyliard) i brak wsparcia dla dynamicznych formularzy. Bardzo chwalimy sobie różne sposoby uruchamiania (np. z konsoli), świetne wsparcie dla testów, wsparcie dla różnych baz danych, relatywnie łatwe wdrożenie świeżego dewelopera, dobre wsparcie ze strony "community". Czy jest jakiś framework, który nas pozytywnie zaskoczy?

#python #webdev #django #djangoframework
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A co to zmieni, jeżeli chodzi o strukturę danych w bazie?

@cochese: to, że nie wszystko trzeba ładować do bazy.

tabela object_properties:

będę musiał doczytać, o co z tym chodzi. Z baz danych orłem nie jestem.
  • Odpowiedz
tak od siebie, to dodam, że "pisanie od nowa" to najgorsza z mozliwych decyzji. otestujcie wpierw obecną wersję, aby mieć możliwie największą pewność, że refaktoring nic nie zepsuł, a następnie wprowadzajcie po jednej dużej zmianie naraz. no i git oczywiście
  • Odpowiedz
@uirapuru, @drula:

"pisanie od nowa" to najgorsza z mozliwych decyzji

Nie wiem czy najgorsza, wiem że potencjalnie najgorsza. Wiem, bo widziałem w mojej karierze kilka takich akcji, wszystkie kończyły się wyprodukowaniem nowszego, doskonalszego, droższego,
  • Odpowiedz