Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Nasz kraj za rządów PiS stał się jeszcze bardziej nieprzyjazny młodym ludziom. Mamy u siebie spory establishment, który wyciąga pewnego rodzaju rentę od Państwa i uważa, że to młodzi ludzie powinni na tą ich rentę pracować. Mam na myśli np. górników którym dokładamy się do rekordowych zarobków, policjantów którzy idą jako młodzi na emeryturę, prokuratorów którzy mają rekordowe emerytury. Janusze wynajmują młodym mieszkania płacąc minimalny podatek, a jeżeli sprzedadzą mieszkanie po 5 latach, nie zapłacą podatku dochodowego. Jeżeli jakiś Janusz kupił parę lat temu działkę za kilkanaście tysięcy, a teraz chce Ci ją sprzedać za 10x tyle, to również nie zapłaci dochodowego. Establishment chciałby jak najlepiej sprzedać wszystko młodym za ogromne kokosy, w kredycie na 30 lat, a samemu nie zapłacić od tego żadnego podatku do wspólnego budżetu.

Jeżeli popatrzy się na dzieci najbardziej wpływowych ludzi w Polsce to one w większości żyją za granicą i to nie dlatego że nie ma tutaj w pracy: po prostu młodzi ludzie tutaj muszą pracować żeby utrzymać ten cały system, często nie dostając żadnych benefitów. Bezpieczny Kredyt 2% był tego dobrym przykładem: na jego wprowadzeniu poza skorumpowanymi politykami i deweloperami skorzystali głównie ludzie którzy już posiadali mieszkania, bo mogli je sprzedać drożej. Dla reszty społeczeństwa oznaczało to kolejną rzecz którą muszą sfinansować ze swoich podatków i który podnosi inflację. Cała polityka PiS za lata 2019-2023 to głównie obciążenie dla młodych, bo poprzez 39% inflacji skumulowanej promowała ludzi, którzy trzymają majątek w mieszkaniach / działkach. #polityka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@WielkiPowrut88: Chodzi o to, że resorty siłowe powinny zarabiać jakąś kwotę X, a nie kwotę X + potem dostaniesz pokaźną emeryturę, bo to obciąża przyszłe pokolenia za pracę, którą ktoś wykonuje teraz. Tak samo rozpasanie PiS w latach 2019-2023 już teraz finansują młodzi ponosząc większość kosztów dużej inflacji, ale to potrwa jeszcze kilka lat, skoro finansują to obligacjami np. 10 letnimi.
  • Odpowiedz
@jacos911: Okej ja rozumiem, tylko przy potęznych brakach kadrowych które ma policja to ta emerytura jest jedynym benefitem który przyciąga tam ludzi. (no jeszcze patusów ściąga wizja "władzy" nad resztą obywateli)
  • Odpowiedz
  • 2
@WielkiPowrut88: To może nie wydawajmy 21 mld na dopłaty do kredytu, które zainkasuje jako wyższe marże deweloperka, tylko wydawajmy podatki na to na co powinny być wydawane: policja, wojsko, służba zdrowia? PiS rozdawał kasę w ramach łapówki wyborczej na każdą grupę, która chciała na nich głosować. Nie do tego służą podatki.
  • Odpowiedz
@jacos911:
Witamy w demokracji - inaczej nie będzie bo grupa beneficjentów się powiększa więc w ich interesie jest jeszcze większe dociskanie pracujących na swoją korzyść. Każde ugrupowanie, które będzie postulowało coś innego - nie zdobędzie poparcia umożliwiającego utworzenie rządu.
Przy czym nie chcę antagonizować tu pokoleniowo bo nie o to tutaj chodzi.

To klasyczny przykład na poziomie podstawówki opisujący demokrację - dwa wilki i owca głosują kogo zjeść na obiad.
  • Odpowiedz
Janusze wynajmują młodym mieszkania płacąc minimalny podatek, a jeżeli sprzedadzą mieszkanie po 5 latach, nie zapłacą podatku dochodowego. Jeżeli jakiś Janusz kupił parę lat temu działkę za kilkanaście tysięcy, a teraz chce Ci ją sprzedać za 10x tyle, to również nie zapłaci dochodowego.

@jacos911: Robimy imbe, bo ktoś coś kupił kiedyś i teraz chce sprzedać drożej xD Albo jeszcze lepiej - ktoś coś ma a ja nie mam.
  • Odpowiedz
  • 0
@hehehhhehe : Bo skutki programu Bezpieczny Kredyt 2% widzimy teraz a nie kiedy rządził PiS. Tak samo pozabudżetowe zadłużenie i inflację PiS z lat 2019-2023 odczuwamy teraz, a nie w roku 2019.

@jacos911 : Pewnie, sprowadźmy wszystko do sformułowania, że chodzi o zazdrość. Jak nie pozwalasz politykom kraść, to też jest zazdrość?
  • Odpowiedz