Wpis z mikrobloga

#dell #hp #wyse #pcmasterrace #raspberrypi #nas #homelab #devops #linux

Szukam jakiegoś terminala / mini PC / thin clienta. Mam w sumie 3 wymagania:
- Pasywne chłodzenie (bez wentylatora).
- USB 3.x (najlepiej z tyłu),
- Miejsce na dysk 2,5''.

Szukam i te mi najbardziej odpowiadają, ale żaden nie spełnia wszystkich trzech wymagań:
- HP T630 - nie ma miejsca na dysk; stosunkowo duży pobór prądu (Wyse 5070 bije go na głowę, prawie jak Raspberry),
- Dell Wyse 5070 - nie ma miejsca na dysk (ktoś upchnął z drukiem 3D i lutowaniem, ale wątpię, że chłodzenie wyrobi),
- Fujitsu Futro S940 - w obudowie niby jest dużo miejsca, ale żeby zamontować dysk, to trzeba robić cuda na kiju (karty bankomatowe, drukarka 3D i jeszcze lutować zasilanie); nie ma z tyłu USB 3 (jedynie z przodu),
- HP EliteDesk 800 G2 Mini / HP ProDesk 600 G4 Mini - mają wszystko to co potrzeba (USB 3 z tyłu, oryginalne miejsce na dysk 2,5''), ale chłodzenie z wentylatorem,
- Raspberry Pi - już przerabiałem, wolę terminal, poza tym nie ma miejsca na dysk (musiałbym kombinować jakieś obudowy).
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: chłodzenie to sobie akurat możesz przerobić. kiedyś dla jaj zamiast radiatora do jakiegoś grata przyczepiłem metalowy klucz jak do gazu i był wypas
  • Odpowiedz
  • 0
Kup chińczyka na intel n100

@Pan_latarka: chodzi o przykładowo te?

Firebat T8, Firebat AM02, Firebat AK2 (odpowiedniki KAMRUI AK2, Generic Mini PC AK2, NIPOGI
  • Odpowiedz
@mk321: OUVIS GK3 Plus bierze w idle około 7W. W szczycie ciągnie jakieś 20W. Wentylator to jakieś ~30 decybeli. Sam miałem terminal HP T630 i zamieniłem na terminal od chińczyka właśnie z powodu zużycia prądu
  • Odpowiedz
@mk321: Dell Wyse 5070 żre w idle ~4W w stresie ~16W - z dyskiem sata m.2 i 16GB ram. Ale dysk 2.5" można podłączyć jedynie przez usb wewnętrzne - więc równie dobrze można podłączyć taki dysk na zewnątrz (ma z tyłu 4x USB3.0). Mini PC typu Dell 7040/Thinkcentre/HP Elitedesk z aktywnym chłodzeniem są dużo elastyczniejsze - zwykle mają jedno lub dwa gniazda m.2 na dyski i jedno sata. Nie słychać
  • Odpowiedz
Ale wszystkie mają wentylator. Chyba Intel N100 jest na tyle mocny, że potrzebuje chłodzenia. Ja nie potrzebuję aż takiej wydajności, a zależy mi na energooszczędności i chłodzeniu pasywnym. Taki Intel Celeron J4105 z Wyse 5070 jest idealny.

@mk321: kilka lat temu postawiłem sobie taki bezgłośny domowy serwerek na płytce ASRock J4205-itx z Intelem J4205 4x1,6-2,6GHz, który ma pasywne chłodzenie i niskie TDP (10W). Dokupiłem ram, zasilacz Pico PSU, Dysk SSD,
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
Cooling System:

Rear - 1 x 120mm (included)

@pyzdek rozumiem, że tego wentylatora nie montowałeś, żeby było tylko chłodzenie pasywne?

Nie grzeje ci się tam to wszystko (płyta i dyski 3,5'' z zasilaniem)? Chociaż w sumie jak taka duża obudowa, to nie jest ściśnięte, a ten J4205 chyba jest bardzo oszczędny prądowo, więc nie powinien się mocno
  • Odpowiedz
@mk321: zasilacz picoPSU ;P
https://itx-sklep.pl/zasilacze/zasilacze_picopsu/zasilacz_picopsu_12-25v_120w_20pin.html
Zupełnie bezgłośny, ale wymaga jeszcze takiego zwykłego zasilacza zewnętrznego 230/12V
Widzę, że niestety sporo podrożało od czasów jak sam kupowałem.

Wentylator zamontowałem, podpiąłem, a potem w linuxie naklepałem skrypt/programik, dzięki któremu wentylator załączał się tylko wtedy, jeśli temperatura procka lub dysków bardzo mocno wzrosła - jako dodatkowe zabezpieczenie. De facto do pilnowania temperatury samego cpu jest program fancontrol na linuchu, w którym możesz ustawić sobie
  • Odpowiedz