Wpis z mikrobloga

#polityka #sejm #neuropa
Patrząc po nastrojach na mikro powiem coś odrobinę przewrotnego, mimo, że sam wiele z tej tematyki plusowałem.
Uważam, że Dariusz M. zasługuje na uczciwy i sprawiedliwy proces oparty na prawdziwych oskarżeniach, dowodach i zeznaniach. Proces powinien przebiegać tak by do mediów było jak najmniej przecieków, a oskarżony miał pełne prawo do obrony. Decyzja o areszcie powinna mieć umocowanie w działaniach prokuratury i sądu, nie z nadania politycznego i podbicia/obniżenia słupków poparcia.

Tym właśnie powinna różnić się uśmiechnięta Polska. Że nawet taka osoba jak on ma prawo do właściwego procesu, bez ingerencji politycznych i całego aparatu państwowego przeciwko niemu. Bez nacisków na prokuraturę, biegłych i sądy. Bez znikających lub nieuczciwie zdobytych dowodów.
Coś na co zasługuje każdy człowiek, jako jego niepodważalne i niezbywalne prawa.

Tak właśnie powinna wyglądać Polska w której chcę żyć.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 46
@Andr3v: No ale tak to chyba właśnie teraz wygląda, nie? Prokuratora przez kilka miesięcy zbierała materiał dowodowy i teraz po kolei sporządza wnioski o uchylenie immunitetu, po czym powinny zostać postawione zarzuty i zaczną się procesy.
  • Odpowiedz
@Andr3v: Zupełności się z tobą zgadzam i też mam nadzieję, że tak będzie. Jednocześnie chciałbym nadmienić, że kary za przestępstwa popełniane, gdy oskarżony był u władzy. Powinny zawsze być z maksymalną możliwa kara.
  • Odpowiedz
  • 0
@JC97: @Demoliton_hammer @NieBojeSieMinusow niby oczywiste, ale jeszcze w zeszłym roku areszt tymczasowy był nadużywany: https://www.rp.pl/prawo-karne/art39339111-polska-wciaz-naduzywa-tymczasowych-aresztowan
Czy coś co zdarzało się gdy PiS był u władzy czyli tworzenie prawa pod dane sytuacje czy nawet osoby, to też nie powinno mieć miejsca.

A sednem wpisu jest podejście do sprawy ogółu wykopowej społeczności: ukarać za wszelką cenę, wpakować do więzienia. Bycie mendą i trollem jak Dariusz M. to za mało. Potrzebne
  • Odpowiedz
@Andr3v: Zmiana prawa post factum, jest jak najbardziej wymagana. To jest normalne w każdym państwie prawa, że zmienia się prawo, bo zmieniają się sytuacja. Kwestia osobna jest jak to prawo jest przyjmowane. Jeśli w dwie godziny, bez konsultacji itd. To słabo. Jeśli nowe prawo przejdzie całą ścieżkę legislacyjna, zawierająca konsultacje, to ja nie mam problemu z takim prawem.
  • Odpowiedz
Patrząc po nastrojach na mikro powiem coś odrobinę przewrotnego, mimo, że sam wiele z tej tematyki plusowałem.

Uważam, że Dariusz M. zasługuje na uczciwy i sprawiedliwy proces oparty na prawdziwych oskarżeniach, dowodach i zeznaniach. Proces powinien przebiegać tak by do mediów było jak najmniej przecieków, a oskarżony miał pełne prawo do obrony. Decyzja o areszcie powinna mieć umocowanie w działaniach prokuratury i sądu, nie z nadania politycznego i podbicia/obniżenia słupków poparcia.

@
  • Odpowiedz
  • 0
@wstanczyk co innego dowody w przeciekach medialnych, a co innego na sali sądowej. Oprócz tego jest cała machina państwowa, która może być do tego uruchomiona.
@ToTrocheBardziejSkomplikowane to, że użyłem tego zwrotu ironicznie nie oznacza, że jestem z tamtego obozu politycznego czy chociaż o takich poglądach. Wręcz przeciwnie. Wiadomy screen o kontach diartesa miał nicki, które sam zgłaszałem za multi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz