Aktywne Wpisy
miki4ever +852
#wybory najbardziej chyba wkurzają mnie teksty typu „w tym kraju nic się nie zmieni”. Pamiętając Polskę sprzed 30 i 20 lat to jest to straszne #!$%@?, tu się praktycznie wszystko zmieniło.
MarianJanusz +400
pozdrawiam
Na tiktoku jest gościu który porównuje te najpopularniejsze poszukaj sobie
Kawa może być tez kwaśna, a to będzie wynikać z innych powodów - slabe jakości ziarna, brak świeżości, zaniedbany ekspres, proces parzenia (grube mielenie może zwiększyć kwasnosc, podobnie ze zbyt niska temperatura lub zbyt krótki czas parzenia).
Co do goryczki, to tutaj duża rolę pełni
Kolejna kwestia jest sposób parzenia. Z tej samej kawy możesz wydobyć więcej lub mniej kwasowosci.
Musiałbyś powiedzieć jaką kawę piłeś i była dla Ciebie kwaśna. Zakładając że dobrze się parzy espresso z dobrej jakości ziaren, to arabica z kolumbii/brazylli ciemno palona, będzie dużo mniej kwaśna niż trochę jaśniej palone ziarna pod espresso z kenii.
Ważna jest metoda parzenia