Wpis z mikrobloga

@niedoszly_andrzej: Bardzo ciekawe. Podoba mi się spostrzeżenie, że różnice mogą być małe, a konkurencyjne grupy i tak będą czuć ogromną odrębność. Bardzo naiwną, ale według mnie celną analogią są grupy kibiców. Wrogiem numer jeden kibica piłkarskiego nie jest kibic siatkówki, wędkarz czy profesor na uczelni. Największym wrogiem kibica piłkarskiego jest inny kibic, który kibicuje wrogiej drużynie. Z wszystkich możliwych ludzi, największym wrogiem jest ten który przypomina kibica drużyny X w
  • Odpowiedz
@niedoszly_andrzej: dobry wpis ale czułem się traktowany jak debil przez, z góry założona, teorie autora, o tym, że chrześcijaństwo i islam nie mają nic wspólnego. Sam jestem zlaicyzowanym chrześcijaninem.
  • Odpowiedz
@niedoszly_andrzej: Bardzo ciekawe, lecz, chociaż miło mi za dedykację, nie widzę, jak moje filozoficzne p--------o mogło ten tekst zainspirować xd.

A co do clou - zawsze miałem jakąś sympatię dla praktyk animistycznych i szamanistycznych, a przynajniej jakąs naiwną wizję tychże,, nie tylko przez wzgląd na moje własne s----------e na punkcie przyrody, ale też właśnie ten esencjalny komponent... barteru? Aby brać, trzeba coś dać. I zdaje się, że jest to jakaś
  • Odpowiedz
@niedoszly_andrzej: Dzięki za ten post. Czy planujesz w przyszłości pisać coś więcej o islamie? Odnoszę wrażenie, że brakuje trochę w polskim Internecie tekstów w tym temacie dla laików, a twoje wpisy wypełniają wiele luk (jak np.: ten o wierzeniach osetyjskich).
  • Odpowiedz
Indie to o tyle specyficzne państwo, że w nim hinduizm (w różnych odmianach) jest dominującą religią przenikającą różne aspekty tamtejszej kultury[]... nie zestawiałbym tego z Polską

@Trojden: A IMO to zestawienie ma sens, bo Indie czy Polska nie są pod tym względem wyjątkowe - a tym względem jest to, że ludzie wierzą sobie jak chcą a zwierzchnościom religijnym zazwyczaj to w ogóle nie przeszkadza dopóki nie mówi się tego głośno.

gdzie jednak
  • Odpowiedz
@niedoszly_andrzej: Nie mówię, że Polska czy Indie są wyjątkowe. Zwróciłem tylko uwagę na to, że o ile w Indiach mocno zrośnięte z tamtejszą kulturą jest dharmiczne, karmiczne i hinduistyczne myślenie, zaś religie dogmatów takie jak chrześcijaństwo i islam są mniejszością i czymś kulturowo "obcym", o tyle w Polsce to religia dogmatów, jaką jest chrześcijaństwo, jest dominująca i mocno zakorzeniona w kulturze, zaś wszelkie religie kultu są postrzegane jako coś obcego.

Celowo
@Trojden +1
@Jan998: Czy Juliusz Słowacki pisząc "Beniowskiego" i "Dumę ukraińską" i Henryk Sienkiewicz pisząc "Ogniem i mieczem" sygnalizowali cnotę jawiąc się jako lewicowe przygłupy?

https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/beniowski-dalsze-piesni.html

Gdy wychodziły pułki, to na zorzy

Cztery świeciły słońca
  • Odpowiedz