Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Przedwczoraj dostałam wezwanie do sądu o alimenty dla mojego ojca. Z ojcem nie miałam kontaktu od prawie dwudziestu lat, na żadne próby kontaktu z mojej strony nie odpowiadał. Po tylu latach braku zainteresowania moją osobą mój "tatuś" przypomniał sobie, że ma córkę, dlatego uważam to wezwanie za niesprawiedliwe

Alimenty otrzymywałam do 22 roku życia, z Funduszu Alimentacyjnego, ponieważ mój ojciec był (jest?) bezrobotny. Dodam, że mój ojciec ma 47 lat, z tego co mi wiadomo nie ma za dobrej sytuacji materialnej, jednak na własne życzenie, tj. przez a-----l. Ja obecnie mam 25 lat, usamodzielniłam się, mam dobrze płatną pracę. Z tego powodu obawiam się, że nie będę miała za dużej szansy by wygrać sprawę. Czy jest jeszcze coś co przemawia na moją korzyść ? Dodam, że pomagam finansowo mamie, która też nie jest w najlepszej sytuacji materialnej

Proszę o odpowiedź czy mojemu ojcu należą się alimenty ? Jak powinnam przygotować się do rozprawy tego typu ?

#alimenty #prawo

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Pasożytowi nie należy się nic w szczególności jeżeli jest zdrowy fizycznie (pomijam problemy z alko.)
Spraw jest prosta do wygrania, jakie on ma argumenty dające podstawy do alimentów? Zawsze możesz wystąpić o przymusowe, zamknięte leczenie choroby alkoholowej (może się wystraszy)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @dasfax Podstawy ma takie że płacił alimenty poprzez Fundusz Alimentacyjny i ma za to dług. W Polsce jest chyba takie prawo że rodzice muszą utrzymywać dzieci a potem dzieci muszą utrzymywać rodziców.Jak mój ojciec nie chce pracować to chyba będę zmuszona go utrzymywać bo ten człowiek znajdzie sobie wymówkę żeby nie pracować bo jest bezrobotny

Jestem załamana, nie wiem jak się przygotować do rozprawy

• Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli alimenty otrzymywałaś z Funduszu Alimentacyjnego tzn. że składaliśmy się na nie MY-WSZYSCY (podatnicy) a nie Twój ojciec. Jeśli masz dostęp do tych płatności to koniecznie je przekaż na sprawie sądowi. Zeznaj również o zaistniałej sytuacji. Jeśli masz świadectwa o próbach nawiązania kontaktu z ojcem i jego ignorujący stosunek (skriny, zdjęcia, maile, filmy) to również się przyda w zakresie dowodów w sprawie o alimenty. Jeśli wspomagasz matkę finansowo to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @MaJeM0 Alimenty otrzymywałam z Funduszu ale za nie mój ojciec ma dług i pewnie dlatego nie chce pracować że mu wszystko zabiorą

Od mamy dowiedziałam się że ze 20 lat temu policja założyła ojcu sprawę na prokuraturze za znęcanie się nad rodziną ale ta sprawa była umorzona za niską szkodliwość społeczną. Czy to ma jakieś znaczenie w sprawie ?

• Odpowiedz
@mirko_anonim: wszystko ma. Weź matkę podaj jako świadka do zeznań. Nie wiem czy sprawa ta będzie w archiwum policji czy już dawno poszły akta z dymem ale warto się udać o odpis. Chyba, że matka ma jakieś papiery z tej sprawy.
Dlatego ważnym jest przedstawienie, że alimentów nie płacił on a fundusz alimentacyjny. W razie wątpliwości zapraszam na priv.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ojciec musi mieć podstawę do alimentów. Dziecko jest osobą niepełnoletnią i do 18 roku życie nie ma możliwości podjęcia pracy zarobkowej dlatego przysługują mu alimenty. Ojciec musi mieć podstawę prawną, że nie może podjąć pracy zarobkowej. Domyślam się, że ojciec ma komornika i dlatego nie podejmuje pracy. Taka sytuacja nie zwalnia go z obowiązku spłaty długów a co ważniejsze nie ma podstaw do alimentów. Jedyna opcja jaką sąd może
  • Odpowiedz