Wpis z mikrobloga

@Martenzyt_waleczny: No spoko, gadał sobie dekadę że Niemcy rozgrywają z Ruskimi Europę środkowowschodnią i będzie wojna. Mówił że USA trzeba zrozumieć i zachęcić do tego żeby bardziej się na naszym terenie angażowali oraz że musimy prowadzić lepszą jakościowo politykę zagraniczną, a nie zachowywać się jak rozhisteryzowane chłopczyki machające szabelką. Nie zrobił nic złego a że zarobił sobie na tym dobry hajs jego sprawa ¯\(ツ)/¯ Poszedł na niego potężny hejt z
  • Odpowiedz
@Konigstiger44: no mniej więcej to mówi xd
Świetne podsumowanie.
Tylko to czy usa będzie się angażowało zleży od wielu rzeczy, oraz angażowanie się nie powinno polegać na robieniu z nas tego, co robią Niemcy z Polską czyli spoko rozwijajcie się ale nie tak, abyśmy my na tym stracili. A jak już się trochę rozwinięcie i na dalszym rozwijaniu się nie zarobimy to sorki, musimy was ograniczać.
  • Odpowiedz
@Martenzyt_waleczny: No u nas myślenie jest na zasadzie takiej zaprosimy prezydenta USA i złożymy hołd lenny kupując sprzętu za 10mld $ i elektrownie atomową to Amerykanie będą starali się zapewnić nam bezpieczeństwo, a to nie tak działa. My musimy być jak Korea Południowa która rozwinęła swoją atomistykę cywilną oraz produkcję rakiet do tego stopnia że dla nich posiadanie broni atomowej to kwestia chwili. Amerykanie mają teraz ograniczony wybór bo albo
  • Odpowiedz
Mówił że USA trzeba zrozumieć i zachęcić do tego żeby bardziej się na naszym terenie angażowali

@Konigstiger44: ciekawe bo w tegorocznej rozmowie u stanoskiego z Dymer nazywał niektórych europejskich członków NATO "frajerami" (mimo ich znaczącego zaangażowania w wojnę ros-ukr) oraz mówił, że Amerykanie mają tutaj (na wschodniej flance NATO) ginąć w wielkich ilościach, dlaczego? Bo tak, bo to w naszym interesie. No wspaniałe przekonywanie tych Amerykanów. Dodajmy do tego częste
  • Odpowiedz
@dreadingit: ale gdzie ja napisałem, że Korei Pd będzie lepiej z Chinami? xD odpisałem mirkowi na twierdzenie, że to USA ma bardziej ograniczony wybór niż Korea Pd. Otóż uważam, że jest odwrotnie. USA chcąc powstrzymywać Chiny potrzebuje jak najwięcej sojuszników w regionie, idealnym scenariuszem byłaby koalicja wszystkich przeciwko Chinom (mówimy o obszarze od Japonii po cieśninę Malakka bo Oceanu Indyjskiego zaczynają się trochę inne uwarunkowania) ALE jeśli ktokolwiek znaczący się
  • Odpowiedz
@NicolasLatifi

W Twoim mysleniu, rozwoj technologii i mozliwosc szybkiego zdobycia broni jadrowej wlasnym wysilkiem i bez zgody US, ogranicza pole dzialania Koreanczykom z Poludnia, tak?

O jakim odwroceniu sojuszy przez Seoul mowisz?
  • Odpowiedz
@dreadingit: Źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to że USA chcą zapewniać Korei Południowej bezpieczeństwo, a to że gdyby zostawili Korea samą sobie to ta rozwinęłaby swoją b--ń nuklearną i rozpocząłby się azjatycki wyścig zbrojeń nuklearnych jest dla nich dodatkową motywacją.
  • Odpowiedz
@Konigstiger44

zgadzam sie z tym co napisales i moj komentarz byl do tego co Tobie odpisal NicolasLatifi, niestety skopiowalem rowniez Twojego nicka kopiujac jego wypowiedz.

A spytalem sie bo nie rozumiem dlaczego dazenie Korei Poludniowej do posiadania broni jadrowej, nawet zbudowanie wlasnej broni jadrowej, ma im ograniczac pole dzialania w przyszlosci.
  • Odpowiedz