Wpis z mikrobloga

heja mirasy.

chcę przerobić instalację elektryczną za szafką TV, ponieważ teraz lecę na dwóch listwach zasilających. Trochę tego sprzętu jest.

W tej chwili mam tylko jedno gniazdo podwójne podtynkowe i wyjście antenowe.
Chcę zrobić ramkę na 6 punktów:
- 4 gniazda podwójne z uziemieniem
- jedno antenowe
- i jeden łącznik, który by odcinał zasilanie wszystkich gniazd.

I teraz moje pytanie. Czy jest fizyczna możliwość, aby zrobić taką instalację z bezpiecznikiem? Oczywiście, żeby była możliwość łatwej wymiany jego. Coś podobnego co jest w listwach zasilających.

#elektryka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@aarahon: dzięki.
Aż dziwne, że w Polsce nikt na to nie wpadł. Listwy są, ale alternatywy pod tynk już nie ma. Wychodzi na to, że będę musiał sprowadzać ramki i gniazda żeby to miało ręce i nogi.
I ciekawe czy elektrycy się podejmą tego ;]
  • Odpowiedz
Aż dziwne, że w Polsce nikt na to nie wpadł.

@kornolio: w Polsce mamy inne prawo dotyczące elektryki i takie wynalazki nie są nam potrzebne. Bo serio, po co Ci taki bezpiecznik skoro masz w rozdzielnicy inny? Jeśli masz w obwodzie szybki bezpiecznik to ten zwłoczny w włączniku nic ci nie da jeśli nie zastosujesz go na styk a to z kolei może powodować przepalanie go gdy wszystkie urządzenia włącza
  • Odpowiedz
  • 0
@aarahon: a to zmienia postać rzeczy. Oczywiście, że mam rozdzielnie z osobnym włącznikiem na te pomieszczenie.
Przyjąłem (jak widać błędne) założenie, że skoro jest bezpiecznik w listwach i tak się je promuje aby podpinać elektronikę do nich, to naturalnie pomysł tego rozwiązania chciałem przenieść bezpośrednio na instalacje elektryczną.
W każdym razie dzięki za wyjaśnienie. Nie będę kombinował z bezpiecznikiem i zwykły łącznik tam umieszczę.
  • Odpowiedz
@kornolio bezpiecznik w listwie jest po to by nie przeciążać instalacji do której listwę podpinamy i pobrać maksymalną moc przewidzianą dla gniazda w ścianie. Dla przykładu - do pojedynczego gniazda w ścianie podepniesz bezpiecznie tylko jeden grzejnik 2500 W a do listwy z pięcioma gniazdami można podłączyć pięć grzejników o łącznej mocy 12,5 kW ale listwa i tak odetnie prąd przez bezpiecznik po przekroczeniu tych 2500 W (w praktyce około 3600W).
  • Odpowiedz
@kornolio: Pamiętaj, że w takim układzie musisz zastosować łącznik o obciążalności 16A. Trzeba na to zwrócić uwagę przy wyborze, bo większość tych typowo oświetleniowych jest na 10A.
No i zwróć uwagę na to, że ramki wielokrotne zdecydowana większość producentów produkuje w wersjach na max. 5 modułów, dłuższe ramki (albo łączone) to wyjątki. Ty tam chcesz wsadzić 6 puszek (4x elektryka, 1x łącznik, 1x antena), więc będzie problem ze znalezieniem odpowiedniego
  • Odpowiedz
@kornolio: Jeżeli bardzo chcesz to do gniazd możesz dodać ogranicznik przepięć dopuszkowy typ 3. Moim zdaniem wystarczy na 1 gniazdo - najbliżej przewodu od rozdzielnicy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vatras14 @aarahon @michcio
Dzięki wszystkim o porady. Moim głównym pytaniem było założenie bezpiecznika, co się okazało że kombinuje jak koń pod górę i to jest bez sensu.
Dodatkowo wiem, żeby szukać łącznika 16A, w listwach wiem że takie są bezpieczniki, ale nie sądziłem że jest różnica również w zwykłych łącznikach. Za to też dzięki.

Wiem, że puszki i ramki są na 6 punktów, lecz szukanie zacznę w takim razie
  • Odpowiedz