Wpis z mikrobloga

Co tu się odwaliło (_ )
Właśnie pochwaliłem pośrednika #nieruchomosci
Krótkie backstory: Budowałem dom od 2021, w 2 lata stan prawie deweloperski, ale żona niepocieszona moją ciągła nieobecnością poznała kolege, szybki rozwód, a że wspólność to sprzedajemy, ok , życie.
Budowę próbowaliśmy sprzedać przez ponad rok w sumie, oto moje perypetie:
Jako, że wtedy omijałem jeszcze trochę tag, to nie wiedziałem z jakim elementem mam do czynienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pośrednik nr 1, tak tak, wszystko będzie, portale, ogłoszenia, ile %? no zróbmy nisko, 3% to na prawdę mało, są tacy co biorą i 5, tak tak, wyłączność, umowa na 6 msc
no fajnie, czuje się zaopiekowany, ale po 2 msc (miałem spore inne problemy) wchodze sobie na otodom i olx i znaleźć nie moge
co do #!$%@?, nie tak sie umawialiśmy, ogłoszenie wystawione tylko na portalu biura, portal jak z painta, paru oglądających, no ale jak padały pytania techniczne to ja musiałem jechać na spotkanie, na szczescie udało się wypowiedzieć umowę

Nadeszła jesień- dobra wystawiamy sami, troche martwy okres na sprzedaż czegoś w trakcie budowy ale zobaczymy.
Ogłoszenia, amatorskie zdjęcia , odzew niewielki.
Wybory, @mickpl ogłasza po raz kolejny spadki, mówie, kurde może w końcu trafił, trzeba szybko sprzedać(a tak poważnie, to rata co miesiąc przepala niepotrzebnie kase)
Dobra to spróbujemy od stycznia znowu pośrednika, ok , nie mam już siły, no ale wykop mocno, wiec tym razem sprawdze lepiej tych krwiopijców

Pośrednik nr 2: Tak tak, będzie Pan zadowolony, pytam o ogłoszenia na portalach - a to dodatkowo trzeba wykupić opcje u nich xD ,dobra a jaki procent- 3% odpowiada, mówie #!$%@? pewnie zmowa cenowa, moja juz ex żona: "przestań, musimy to w koncu sprzedać", dobra lata mi to już, akurat #depresja w piku więc dawaj Pan tę umowe, czytam, a tam 3,8% - no tak 3 to było netto, zaśmiałem się i wyszedłem

Pośrednik nr 3: tak tak, moja zaleta to działanie na terenie gminy (budowa 10km za miastem), mam to i tamto, portale? nie, działamy tylko na swoim, jak zacząłem zadawać pytania bardziej szczegółowe o zajmowaniem się tematem to wiekszośc odpowiedzi to było "a to powiem jak podpiszemy umowe" %? zaczynamy od 3,5 ale to jak przygotuje umowe to sie zobaczy xD
dziękuje, poszedłem kupić okulary jednak xD do widzenia? do widzenia

Pośrednik nr 4: Ok, protokół oblężonej twierdzy aktywowany, zobaczymy co sie tu odwali
Tak tak, będzie Pan zadowolony, a tak, wiem o której nieruchomości mówimy, mam zapisane to ogłoszenie z otodomu, podaje podstawowe dane techniczne, o kurde, nawet dobra pamięć. Prawie słowotok ale jednak z sensem. Nawet nie zdarzyłem zapytać o najważniejsze warunki ale: portale, tak oczywiscie w cenie, to jest biznes, biznes też wiąże się z ryzykiem - co? nie byłem na to przygotowany xD
% w zależności od czy wyłączność i na jaki okres, zaczynamy od 2,4 ale przy wyłączności i pół roku możemy zejść do 1,5 - no ok, szok po raz drugi
no chociaż jest dobrze, to teraz wchodze ja, cały na biało, to ten moment, "netto tak?"
-Jak netto? 1,5% brutto, jesteśmy poważnym biurem, ceny sie podaje brutto
( CO ? CO? ) niech mnie ktoś uszczypnie
proszę tu jest wzór umowy, śmiało Pan sie zastanowi, nie musimy jej podisywać tu i teraz
dałem sobie 2 dni, wszystko ok, umowa ok, nawet miesieczne wypowiedzenie się znalazło, szok i niedowierzanie
podpisaliśmy
"tylko musicie wiedzieć, że mam bardzo duży dystans do pośredników i uważam, że ten zawód to zawód dla rodziny, powodzenia"
dobra to najpierw spotkanie z Panem na obiekcie, musze wiedzieć co sprzedaje, no ok
podjeżdża - patrze a tu 2 osoby, ooo własny fotograf z jakimś sprzętem a nie telefonem O.O
dużo pytań, techniczne, fajnie fajnie, wyśle linki jak obrobimy zdjęcia i wstawimy na portale
3 dni później dostaje linki, no ogłoszenia jak ogłoszenia, zdjęcia widać dobre, powybierane lepsze strony
nie minął miesiąc, są chętni, ok ok, szybka negocjacja, dobra Ci są zdecydowani- ale potrzebujemy takich i takich dokumentów
Nie musi Pan jeździć- pozałatwiam urządy, geodete i protokoły, to moja praca.
"ej na wykopie pisali inaczej"
Notariusz, spisanie liczników, uścisk ręki, to sie rozliczymy.
a co z umowami na media- spokojnie, ja z kupującym się tym zajmę, pozdrawiam

Taka moja historia, tak, da się to zrobić bez pośrednika, ale jednak część kupujących ma obawy
czy pośrednik mi pomógł- troche tak
no ale po perypetiach, chyba udało sie znaleźć takiego który zachowuje minimum przyzwoitości, tak na pokrzepienie serc
NIE- NIE SIEDZE W TEJ BRANŻY
  • 6
  • Odpowiedz
@Elev: a teraz na priv będziesz udział dane do tego pośrednika. Znamy takie numery ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Żona w jakim wieku się puściła? Dzieci? Nie chciała pomagać na budowie?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
Żona w jakim wieku się puściła? Dzieci? Nie chciała pomagać na budowie?

@forfiterex: XXI (σ ͜ʖσ)
a tak poważnie, exróżowa 36lvl ja 38 lvl
2 dzieci, rozwodnik alimenciarz- takie odznaczenia zebrałem w zeszłym roku
Może nie, że nie chciała, ale mieliśmy układ, że ja buduje a ona bardziej ogarnia dzieci, poza tym złota to kobieta była, ale mało techniczna, wiec tak było lepiej
  • Odpowiedz
"ej na wykopie pisali inaczej"

@Elev: 90% pośednik to karaluchy i hieny. 10% dobrze i rzetelnia ogarnia sprawe i właśnie by chronić kupujących oraz sprzedających oraz Solidnych Pośredników, należy wprowadzić egzamin Państwowy i Uregulować ten zawód.

Porządni pośrednicy to poprą bo nie będą musieli konkurować z hienami które wszystkich kantują..
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
90% pośednik to karaluchy i hieny. 10% dobrze i rzetelnia ogarnia sprawe

@wuwuzela1: to nic tylko sie cieszyć, że trafiłem za 4 razym na takiego z tych 10% ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ale tak- masz racje, to powinno być licencjonowane, albo chociaż jakieś szkolenie z obsługi klienta obowiązkowe

Czemu nie podałeś jaki to pośrednik, skoro jesteś zadowolony? Nie chcesz mu się odwdzięczyć zwykłym poleceniem chociażby?

@Yuri_Yslin:
  • Odpowiedz