Wpis z mikrobloga

#dom #budujzwykopem #hydraulika #budowadomu #budowa
Mam taką rozkimine czy bardziej ekonomiczne jest ustawić wodę użytkową na bardzo wysoką temperaturę i na mieszaczu w kranie uzyskać odpowiednią temperaturę wody przez co użyje mniej wody z wymiennika i piec będzie się rządzie załączał /w teorii/, czy raczej ustawić odpowiednią wodę już na piecu przez co piec będzie utrzymywał niższą temperaturę w wymienniku ? Co wychodzi lepiej ?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ProgramistaNaBudowie: na początku miałem ustawione grzanie CWU na 48 stopni z histerezą 7 stopni i tak grzało w kółko, dziś postanowiłem zmienić na harmonogram, grzanie 18:30-19, coś tam źle ustawiłem w każdym bądź razie, bo nie zagrzało ale woda miała 46 stopni. Teraz ma już 38 stopni tylko, więc się dziwię, że prawie dobę Ci trzyma taką temperaturę. Może więcej wody poszło u mnie ciepłej. A jak masz ustawioną cyrkujację?
  • Odpowiedz
@hexxx: Nie mamy cyrkulacji. Do wanny i prysznica mamy jakoś 4 metry rury. Po 10 sekundach woda jest na tyle ciepła, że spokojnie można w niej zacząć brać prysznic. Oraz nie marnuję wody na ustawianie właściwej temperatury. Otwieram kran prawie na maksymalna temperaturę i leci odpowiednia woda. U mnie grzanie jest do godziny 18. Dziś wykąpaliśmy bąbla po 18 plus dwa prysznice o 21 i 22. Temperatura spadła o 1
  • Odpowiedz
@ProgramistaNaBudowie: rozumiem, natomiast dziś właśnie wyłączyłem cyrkulację i ta temperatura szybko spada, jak pisałem godzinę temu to była 37,8, teraz 37,2 np.
Może poobserwuję kilka dni na razie i zobaczę. Ogólnie zauważyłem, że w wannie woda leci szybciej ciepła niż pod prysznicem, a idzie przecież jedną rurą. Może też jest z kranu większy przepływ niż w słuchawce od prysznica.
  • Odpowiedz