Wpis z mikrobloga

Temat: Okap kuchenny. Temat okapu jest dosyć istotny, bo często w kuchniach okapy są głośne i mało wydajne przez np. małej średnicy rury, na dodatek karbowane. Nie jestem ekspertem i uczę się na bieżąco przy budowie, więc proszę poradę.

W domu parterowym ze stropem "lanym" mam już przygotowany w kuchni otwór fi200 (dla rury fi150) do okapu. Teraz jak zaplanować kominek wentylacyjny w dachu, wg. poniższego rysunku - opcja A czy B? Niby opcja A, ale może B będzie miało jakiś lepszy ciąg czy coś? Na dachu będzie blacha frigge z dedykowanym kominkiem wentylacyjnym fi150 - wystarczy?. O czym jeszcze pamiętać, zaworek zwrotny, żeby nie wiało do domu? Coś jeszcze?

#budujzwykopem
#budowadomu
jabukasiga - Temat: Okap kuchenny. Temat okapu jest dosyć istotny, bo często w kuchni...

źródło: okap

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Prowadzenie nie ma znaczenia panie majster dopóki kierujesz się w górę z wylotem. Rura przyłączeniowa od kominka do rury plastikowej, którą prowadzisz kanał wentylacyjny do okapu też jest giętka i możesz sobie dopasować. Jeśli chcesz mieć cichy okap, to silnik musi być umieszczony a) na dachu w formie kominka z silnikiem b) na poddaszu w formie skrzynki z silnikiem (droższe modele, skrzynka kosztuje 1000 zł). Dodatkowo jeśli zrobisz kanał plastikowy (gładki 150),
  • Odpowiedz
  • 0
@janusz-lece: Nie mam okien dachowych, jedynie wyłaz na dach, ale na innej połaci niż planowany grzybek (dach kopertowy)

@ProgramistaNaBudowie ciekawe, nie myślałem o tym, żeby silnik dać w inne miejsce. Chyba rozważę opcję silnika na poddaszu, gdyż mam nieużytkowe i mogę tam składować tego typu graty. Teoretycznie to wtedy okap w kuchni jest prawie że niesłyszalny?

Szybkie rozeznanie i takie coś mi wpadło w oko: Wentylator kanałowy S&p TD-500/150-160
  • Odpowiedz
@jabukasiga: Być może taki wentylator też się sprawdzi (chociaż chyba za mała moc na ciągnięcie z dalszej odległości, normalny okap maksymalnie ma 780 m3/h czy coś takiego), ale nie wiem czy nie będziesz miał problem z dostaniem w dobrej cenie samej obudowy okapu. Przy tych droższych okapach masz taką np. komorę silnika i wtedy z niektórych okapów można go wyciągnąć i tam włożyć. Przeważnie robi to producent w chwili zakupu.
  • Odpowiedz