Wpis z mikrobloga

#partialibertarianska #4konserwy #neuropa

Bardzo zaskoczyła mnie ostatnio Partia Libertariańska na swoim Pejsbukowym profilu, przez ostatnie dni mieli akcję pro-wolnościową dotyczącą niejako związków partnerskich, oczywiście paru cebulaków znalazło się "hurr durr zabieram lajka" (jakże wielka strata....)

Generalnie nie spodziewałem się po nich tak ideowych deklaracji, na ich stronie co prawda jest to opisane, ale po ich ogólnej działalności (skupiającej się na libertariańskim podejściu do gospodarki, polityki podatkowej, przekombinowanego prawa) nie sądziłem że zajmą, a raczej wyrażą zdanie w tym temacie.

Nie uważam też żeby to było jakoś istotne, jest dużo więcej rzeczy do zrobienia niż zajmowanie się związkami partnerskimi - a już szczególnie od wygłaszania takich deklaracji - ALE uważam to za pozytywne że odcinają się od konserwatywnej polskiej "wolnościowej-ale-tylko-w-określonych-ramach" prawicy.

Nawet zastanawiam się czy podpisu nie złożyć (a czasu już niewiele do terminu przed wyborami do PE)

Co sądzicie? Ciekaw jestem opinii obu stron :)
  • 50
@RPG-7: dużo z moich znajomych stwierdza że brak niekonserwatywnych partii powoduje u nich niechęć do interesowania się polityką i chodzenia na wybory ( a na niekonserwatywnego paligłupa na szczęście nie zagłosują ;) )
@Deykun: ale nie neguje tego faktu, raczej wskazuje na fakt, iż z tęczową flagą jako jeden z głównych postulatów za wiele nie zyskają, przypnie im się łatke Palikociarzy 2.0
@ihwar: aktualnie w Polsce mamy raczej status neutralny/lekko konserwatywny, i za szybko to się nie zmieni, więc wolałbym by partie zajmowały się gospodarką a nie pytaniem do którego momentu ciąży zezwolić na aborcje
@fredo: a ja mam nadzieje że mają, mam nadzieje że trafią do tej grupy ludzi którzy widzą jak bezsensowny jest socjalizm, ale konserwatyzm jest dla nich nie akceptowalny
z tęczową flagą jako jeden z głównych postulatów za wiele nie zyskają, przypnie im się łatke Palikociarzy 2.0

@RPG-7: nie czaję takich ludzi, dla mnie to jest inna partia niż TR, mimo tego jednego podobieństwa.
@RPG-7: co do aborcji tu się zgodzę, ale myślę że błędem jest przypisywanie tych rozważań do konserwatystów czy nie, na szczęście (bo nie jestem 100% pro-choice) Partia Libertariańska nie ma stanowiska i nie będzie dążyła do zmian w tym zakresie
@RPG-7: no i dodam do tego jeszcze że właśnie to mnie zdziwiło, bo to pierwsza chyba ich tak wyraźna ideowa deklaracja dotycząca tych rejonów polityki
@RPG-7: no na przykład podejście do "homosiów" jak to ładnie jest określone na stronie nowej prawicy jkm, powoduje u mnie to wrażenie że słowo "wolność" jest używane tylko w odpowiadającym nam kontekście, dla mnie to nie jest wolność, niezależnie jak szeroka by była.

( jak to się ma do prawa wolności pięści ograniczonej wolnością nosa ? ;) )
@RPG-7: podejście blokujące instytucjonalizowanie konkubinatów i związków homosiów oraz "być może" zniesienie ich w przyszłości ogólnie, ale to nie jest jedyny przykład, kanapa buduje swoją strategię w oparciu na samej postaci JKM (której nie trawię i nie akceptuję na jakimkolwiek wysokim stanowisku) jak i o (chociaż tu mogę się mylić - dawno nie czytałem ich programu - mogło się to zmienić ) podejściu do kary śmierci i paru innych pomysłów.

Nie
@fredo: tak, też pomyślałem o tym że ten rozbieżny kurs z korwinem może wynikać właśnie z tego że wyliczyli sobie że nie mają szans konkurować z nim idąc dokładnie w tym samym kierunku dlatego odrobinę go zmienili, być może, ale może to jest właśnie jakaś nisza do zapełnienia?
@fir3fly: pfff, @ihwar: tak generalnie, to weź mi powiedz po co związki partnerskie homosiom? Bo właściwie to nei wiem po co o nie walczą.

Co masz do kary śmierci? :P wolisz by wykorzystywać morderców w kopalniach? :>
@RPG-7:

Prawo spadkowe (dopóki nie zostanie uproszczone - aktualnie każdy testament można w Polsce podważyć i nieważne że ostatnie 20 lat opiekowałeś się chorą ciotką, i tak w sądzie rodzina z drugiego końca Polski dostanie mieszkanie - znam taki przypadek osobiście )

Prawo do informacji i decyzji w szpitalach, można odpowiednim papierem załatwić, ale ja jakoś nie chciałbym na miejscu homosia biegać z całym plikiem dokumentów przy sobie

Prawo do adopcji
@artpop:

Bez przesady, policja nie wchodzi do domu i nie leje po głowach za spanie w jednym łóżku z innym facetem, bycie w grupie bez przywilejów w kontraście do faworyzowanej grupy wcale nie oznacza bycia mniej wolnym człowiekiem. Nie dajmy się zwariować :)

Rozumiem że to jest istotne (dlatego też zwracam uwagę na to, pomimo że tego nie potrzebuję bo jestem hetero) ale bez przesady :)
@ihwar:

Prawo spadkowe (dopóki nie zostanie uproszczone - aktualnie każdy testament można w Polsce podważyć i nieważne że ostatnie 20 lat opiekowałeś się chorą ciotką, i tak w sądzie rodzina z drugiego końca Polski dostanie mieszkanie - znam taki przypadek osobiście )

Prawo do informacji i decyzji w szpitalach, można odpowiednim papierem załatwić, ale ja jakoś nie chciałbym na miejscu homosia biegać z całym plikiem dokumentów przy sobie

Do zrobienia, jako
@ihwar: Libertarianie odrzucają jakąkolwiek formę państwa. Logiczny wniosek - odrzucają państwowe małżeństwa i inne formy zrzeszania się w tym 'związki partnerskie' . Małżeństwo zostałoby tylko w kościele, gdzie jest zakaz małżeństw jednopłciowych. Nie można wpłynąć na religię, więc i poparcie dla takich związków jest samo w sobie sprzeczne.
@RPG-7:

Papierek był ( w przypadku spadku ) został obalony (szczegółów technicznych nie znam niestety bo to bylo jakiś czas temu a ja nie znam się tyle na prawie żeby je rozumieć, wiem tylko tyle że było podpisane a zostało obalone)

A co do szpitali to nie chce serio chodzić z takim papierkiem przy sobie całe życie.

To co napisałeś o adopcji wynika tylko z tego że nadal żyjemy w ciemnogrodzie,
Libertarianie odrzucają jakąkolwiek formę państwa. Logiczny wniosek - odrzucają państwowe małżeństwa i inne formy zrzeszania się w tym 'związki partnerskie' . Małżeństwo zostałoby tylko w kościele, gdzie jest zakaz małżeństw jednopłciowych. Nie można wpłynąć na religię, więc i poparcie dla takich związków jest samo w sobie sprzeczne.

@DominiqueLarrey: żeby doprecyzować: libertarianie odrzucają jakąkolwiek formę instytucjonalizowania związków poprzez aparat państwa, obojętnie czy homo, hetero, poli, itd. Kwestię regulacji rozstrzygałby wolny rynek, tj.
@DominiqueLarrey: oczywiście, ale KNP zakłada brak instytucjonalizowania związków pozamałżeńskich i "być może" zniesienie tego powiązania (a przynajmniej ja tak to odbieram) PL ma jasną deklarację, KNP tylko "być może" czyli "jak nam się spodoba" ;)

@acor: no z tym realizowaniem to bym nie przesadzał, jak na razie to tylko deklaracje są, a zaskakuje mnie to bo myślałem że pod maską kryje się się stary znajomy konserwatyzm, widać wszystkie inne partie uczyniły mnie na tyle podejrzliwym że nawet co do deklaracji nie jestem pewien
@ihwar: Czemu podejrzliwym ? Wszystkie partie libertariańskie na świecie mają w programach zrównanie statusu wszystkich związków. Ktoś myślał, że libertarianizm=korwinizm (z obydwu tych ideologii wyrosłem) ? Rotfl. Jedyne co łączy libertarian z korwinem to utopijność poglądów. Rothbard by krulowi ręki nie podał.
@acor: na profilu FB tak myśleli :)

swoją droga skoro wyrosłeś z libertarianizmu to co jest najbliższego Twoim poglądom aktualnie ?

i dlaczego wyrosłeś z libertarianizmu ? :) ciekaw jestem - nie jestem twardym wyznawcą libertarianizmu, raczej zgadzam się z nim w dużej ilości poglądów - ale ciągle jestem otwarty na argumenty
@acor: dlatego spytałem co jest najbliższe, oczywiście że każdy ma swój zestaw poglądów i powinien się go trzymać (ja np nie jestem pewien co do tak wolnego dostępu do broni, i wielu innych tematów) ale szukam kogoś kto reprezentuje grupę ludzi posiadającą najbliższe przekonania do moich. Łatwiej się o poglądach rozmawia, i łatwiej się organizuje, co nie znaczy że jest się ślepym wyznawcą :)

To do czego nie jestem przekonany w
Bo uważam, że nie da rady rozwiązać wszystkich problemów w oparciu o libertarianizm. Przykład z wykopu (nie wiem na ile prawdziwy, bo źródeł nie ma, ale fakt jest, że takie sytuacje się zdażają) : http://www.wykop.pl/link/1698638/jezdze-podmiejskim-autobusem-i-wioze-smierc/

Nie wydaje mi się, żeby każdy musiał wyznawać jakąś ideologię...Ja tam nie wyznaję żadnej...

Libertarianizm to nie jest to żadna "religia", więc nie ma czego "wyznawać". Jest to doktryna polityczna, "ustrój" czy raczej - bezustrojowa koncepcja oddolnego