Wpis z mikrobloga

Mireczki,

mam dom w stanie surowym zamkniętym. Po ułożeniu podłogówki i zalaniu anhydrytem okazało się że ciśnienie w instalacji podłogowej spadło do zera. Wina na szczęście leżała w śrubunku przy rozdzielaczu i po uszczelnieniu i zalaniu wodą od 10 dni było wszystko w porządku. Utrzymywały się 2 bary.

Dziś przyszedłem na budowę (nie byłem od środy, nikogo innego też nie) i okazuje sie, że ciśnienie spadło do 1 bara. Nigdzie nie widać wilgoci. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to to, że przez ostatnie dni i noce były pootwierane okna i przez zimne noce woda zmniejszyla objętość. Pytanie czy mogło ono spaść aż tak. Hydraulik wpadnie dopiero w poniedziałek, więc może ktoś tu będzie w stanie cos powiedzieć i mnie uspokoić? ()

#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem #hydraulika
Hayabussa - Mireczki,

mam dom w stanie surowym zamkniętym. Po ułożeniu podłogówki i ...

źródło: temp_file6256800269750377704

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hayabussa: Jeśli próbę robisz wodą, to powinieneś nabić nie 2 a 10 barów chociaż tyle chyba nie wytrzymuje rura od podłogówki to wtedy coś bliżej 4 barów. Powietrzem testuje się na 3 bary bo lepiej się rozchodzi w rurze niż woda, którą trzeba właśnie wtłoczyć z większym ciśnieniem. Dodatkowo test nie polega na zostawieniu tego na dobę czy kilka dni a na dwie godziny maks. Ogólnie po wstępnym zalaniu, odczekaniu
  • Odpowiedz
  • 3
@ProgramistaNaBudowie powietrzem było nabijane do 3,6 bara. Spadało dopiero po 24h do zera. Próba 60 minutowa jak sugerujesz nie wykazala absolutnie nic zlego. Teraz przez 10 dni utrzymywaly sie 2 bary na wodzie i nagle spadlo do 1 po takim czasie. Więc szukam możliwych powodów.
  • Odpowiedz
@Hayabussa: Hmm, to ciekawe, że tak długo nie było żadnej oznaki spadania skoro do zera później zeszło. Mogła się woda ułożyć jakoś lepiej i spadło o 1 bar. Dobij i sprawdź za jakiś czas. Może zapowietrzyło się gdzieś? Spróbuj najpierw odpowietrzyć pętla po pętli. Wszystkie zakręcasz, odkręcasz odpowietrznik przy rozdzielaczu (może to być jednocześnie zawór spustowy) i odkręcasz obwód aż zacznie wylatywać woda. Później dobijasz i lecisz z następną.
  • Odpowiedz
@Hayabussa: To może inaczej. Ja bym szukał problemu tak:
1) Zakręć wszystkie obwody i zasilanie oraz powrót rozdzielacza (nie wiem ile ich masz).
2) Napełnij to co się da od manometru do zasilania na rozdzielaczach i przeprowadź test.
3) Otwórz zasilanie rozdzielacza, dobij i przeprowadź test.
4) Testuj pętle po kolei. Otwórz zasilanie pętli, dobij, przeprowadź test. powtórz dla kolejnych pętli bez zakręcania poprzednich jeśli test się na nich powiódł.
5) Otwórz
  • Odpowiedz
możesz też obejść dom dookoła i zobaczyć (nie wiem czy dom już jest ocieplony) czy w obrębie cokołu budynku nie ma jakichś plan, zawilgoceń, przejdź się też pod całym domu i pooglądaj ściany, jeśli woda z podłogówki gdzieś się wydostaje to ściana może ją podciągać do góry i będziesz widział to zawilgocenie.
  • Odpowiedz