Wpis z mikrobloga

@ChlopoRobotnik2137: a wiec tak:
600ml zimnej w uj smietany (ja używam takiej 36%) ubijamy na sztywno, dodajemy puszke (nie wiem ile one maja albo 350 albo 400g) mleka skondensowanego (zimnego w uj) oraz łyżeczkę spirytusu (mozna nie dodawać natomiast ja dodaje, bo dzieki temu lody nie marzną na kamień. Mozna tez uzyc rumu czy co tam lubisz natomiast jesli to nie spirytus to wtedy 2-3 łyżeczki). Mieszu mieszu na wolnych obrotach
@ChlopoRobotnik2137: no recznie może być różnie. Wszystkie składniki powinny byc zimne. Jak masz zamiar ubijac 600ml smietany łapami to może za bardzo ci sie ogrzać. Jak bedzie za ciepłe to nie zrobi sie w uj sztywna piana a jak piana nie bedzie w uj sztywna to to co potem tam wrzucisz pojdzie na dno zanim zmarznie masa w zamrażarce