Szukam sobie ramu i widze, ze na jednym ramie kingston fury jest nalepka "amd expo" a na innym "intel". Jest jakies znaczenie tych oznaczen czy nie ma? Jak mam procek intela to musze szukac te z oznaczeniem intela czy to bez znaczenia? #komputery #laptopy #internet
@JulianGangol: temat jest prosty: jak masz procka AMD to bierzesz te z Expo bo masz wtedy 100% pewności że RAM wskoczy na wyższe (te deklarowane przez producenta) takty i będzie stabilny. A jak masz Intela to bierzesz te z XMP, z tego samego powodu. A jak RAM ma i Expo, i XMP to wystartuje gładko na każdej platformie bo jest maxymalnie kompatybilny. Ot cała historia.
@purrminator: a powiesz mi po co w niektorych ramach podswietlanie rgb? Przeciez jak to sie wlozy do srodka laptopa to przeciez nie widac, ze cos tam swieci xD
@purrminator: no chciales z rgb to ci wyslalem ale teraz widze, ze te z rgb to sa tylko w wersji do pc na co wczesniej nie zwrocilem uwagi.. xDDDDDDDDDDDDDDD
@JulianGangol: Do laptopów masz SODIMM a nie DIMM. SO czyli Small Outline, czyli te małe pod laptopy. A bez tego, czyli DIMM, to pełen patyczek do stacjonarki.
#komputery #laptopy #internet
No i jak już pisałem. Jak ma Expo to zwykle xmp też
Lepiej trzymaj się polecanych zestawów i dobierz to co proponują pod konfig podobny do twojego
A jak RAM ma i Expo, i XMP to wystartuje gładko na każdej platformie bo jest maxymalnie kompatybilny.
Ot cała historia.