Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +304
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
rales +1270
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz

#ogrzewanie #piec #dom #mieszkanie #budujzwykopem #budowadomu #dom #remontujzwykopem #pompaciepla
źródło: pompa-ciepla
PobierzWidziałbym tu jeden problem z tym testem, przeprowadzi go w warunkach dzisiejszych, kiedy na zewnątrz jest w nocy 4 a w dzień ponad 10 stopni, to nie będzie miarodajny dla całego okresu grzewczego.
@ZielonaOdnowa: ile zapłacił za taką modyfikację? mam dom 180m2 ze starym piecem gazowym i stare grzejniki, zamiast wymieniać całej instalacji i ryć pół domu zastanawiam się nad tym rozwiązaniem i co wtedy z ciepłą wodą jakbym
Pompa normalnie grzeje wodę użytkową, tylko jakby "osobno" od tej obiegowej. Podgrzewanie całości do temp powiedzmy 55 stopni byłoby pompą bardzo nieekonomiczne.
Nie wiem ile płacił za wszystkie klimakonwektory, około 2k za jeden, ale to zależy od wydajności. Powiedzmy że potrzebujesz 70w/M2 i masz 20m2 pokój to kupisz sobie taki 1,6kw, przy podobnym zapotrzebowaniu na 30m2 kupisz sobie 2,5kw.
On wymieniał na takie