Wpis z mikrobloga

@darino Tatar jest w wielu krajach Europy. W Belgii, Francji (chyba najbardziej znany na świecie), Holandii, na Słowacji, w Czechach, na Węgrzech, w Finlandii. Różnie bywa przyprawiany w różnych krajach jednak jedzenie surowego siekanego mięsa to nie jakiś Polski wynalazek. Potrawa najpewniej swoje źródło ma w Mongolii
  • Odpowiedz
@Hambercios: Polska ma ponad 1000 lat, ziemniak jest w Europie lekko ponad 400, a używany kulinarnie jeszcze krócej.

@darino Pewnie dlatego tatar jest nazwany od innej nacji...

Najbardziej Polską potrawą jest bigos, jest opisany w kilku wersjach w najstarszej polskiej książce kulinarnej i przetrwał do dzisiaj. Chociaż przepis znacząco się zmienił - pierwowzorem było mięso podawane na kwaśno, przewaga kapusty pojawiła się później jako bardziej ekonomiczna wersja.
  • Odpowiedz
@johny-kowalski: powiem tak: z potrawami sprawa jest skomplikowana bo wraz ze zmianami granic były ogromne wpływy z zajętych terenów w związku z emigracją również. Za uber Polską potrawę uznaje się bigos. Wszystko jednak wskazuje na to że bigos swój początek miał raczej na Białorusi. Owszem Białoruś była kiedyś w polskich granicach dlatego jak widzisz to skomplikowane. Podobne dylematy są w większości krajów i dotyczą potraw uznawanych za narodowe. Trudny i często
  • Odpowiedz
@johny-kowalski: narodową potrawą Malezji jest Nasi Lemak. Indonezja twierdzi jednak że Nasi Lemak pochodzi z Indonezji. Tam to jest temat prawie polityczny. W Grecji jest masa sporów o wiele potraw uznawanych za greckie które defekto są tureckie. Grek jak słyszy że coś co lubi jest tureckie to spazmów dostaje
  • Odpowiedz