Mireczki jak to jest z tym zasięgiem wifi z #router ? Jak mam mieszkanie 70 metrowe, a taki #netgear podaje w opisie, że pokrywa 230 metrów kwadratowych, to już nic innego nie będę potrzebował? Moja wiedza o #siecikomputerowe jest elementarna, a jak widzę jakie kombinacje się dzieją pod tym tagiem, to zaczyna mnie boleć głowa. Meshy sreshy...
@FiodorBadass: Generalnie też debil jestem w tych tematach, ale jak postawisz router jakoś wyżej na jakiejś szafce czy gdzieś, w miarę możliwości w środku mieszkania to powinno być git. To podawanie pokrywania zasięgu w metrach kwadratowych to trochę średni wyznacznik, bo chyba większy wpływ na zasięg może mieć grubość/ilość ścian jakie sygnał musi pokonać.
@farbowanylisek: Blok, dużą różnicę robi to 2,4 a 5? Bo widzę routery co obsługują albo jedno, albo oba. @RobieZdrowaZupke Mi zależy na tym, żeby wszystko się łączyło. Przez wszystko mam na myśli rtv & agd tak z łazienki jak i z sypialni.
@FiodorBadass weź taki co ma oba, jak będziesz na 5GHz to wszystko śmiga szybciej, ale 2,4GHz to takie zabezpieczenie przed słabym zasięgiem tego 5GHz. Możesz ustawić że będą dwie sieci o tej samej nazwie i komp ogarnie w razie jakichś zakłóceń żeby się przepiąć na drugą
Sprzęt AGD to chyba 2,4GHz wymaga z racji na właśnie zasięg
@FiodorBadass: Może pokrywa 230 m2, ale w szczerym polu. Jak nie mieszkasz w oborze to jeden router może nie starczyć, bo się po prostu wyłoży na ścianach.
5GHz ma słabszy zasięg, a na 2.4GHz jest więcej sieci pewnie w okolicy
@RobieZdrowaZupke Mi zależy na tym, żeby wszystko się łączyło. Przez wszystko mam na myśli rtv & agd tak z łazienki jak i z sypialni.
Sprzęt AGD to chyba 2,4GHz wymaga z racji na właśnie zasięg