Aktywne Wpisy
Solipsyzm +424
Też macie tego typu wysyp rzeczy z AI na #facebook?
Nie nadążam już nawet tego blokować, wszystkie z tysiącami lajków i komentarzy, chociaż podejrzewam że większość to boty. Mam wrażenie że teoria martwego internetu jest coraz bardziej wiarygodna.
#technologia #fb #ai #sztucznainteligencja
Nie nadążam już nawet tego blokować, wszystkie z tysiącami lajków i komentarzy, chociaż podejrzewam że większość to boty. Mam wrażenie że teoria martwego internetu jest coraz bardziej wiarygodna.
#technologia #fb #ai #sztucznainteligencja
ClaudeSpeed +9
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Tytuł:
Sztuka życia według stoików
Autor:
Piotr Stankiewicz
Gatunek:
filozofia, etyka
Ocena: ★★★★★★★★★☆
ISBN:
9788328009059
Wydawnictwo:
W.A.B.
Liczba stron:
526
Bardzo dobry wstępniak do filozofii stoickiej.
Czemu jest taki boom i każdy chce być wannabe stoikiem? Nie wiem, choć po przeczytaniu tej książki mam pewne przemyślenia.
Przede wszystkim stoicy nie byli wyłącznie filozofami. To byli żołnierze, cesarze, niewolnicy lub kupcy. Mówiąc po nowemu stoicyzm, to pewien framework wg. którego życie nie staje się łatwiejsze, ale wartościowe.
Książka rozprawia się też z mitem stoika jako osoby, która nie wyraża żadnych emocji. w dość brutalnym przykładzie.
Jeśli miałbym przeczytać jedną książkę z pogranicza self-help, to wybrałbym tę pozycję. Nie dość, że wprowadza lajtowo w rozkminy sprzed dwóch tysięcy lat, które nadal są na czasie, to jeszcze sporo we łbie potrafi poukładać.
Że niby teraz jest trudniej powiadacie? no cóż kiedyś to był hedonizm, teraz już nawet nie ma orgii na cześć dionizosa (╥﹏╥)
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #filozofiabookmeter #etykabookmeter
@TheHamlet: Potwierdzam. Książka ma trochę słabych punktów typu budowanie porównań na przykładach piłkarzy, które to porównania tracą po latach na aktualności, ale pomijając takie drobiazgi i "popowość", to jest to solidny wstęp.
Brakło mi wogóle jakiejkolwiek krytyki stoicyzmu. Podobno jest jakaś druga książka w tym temacie