Wpis z mikrobloga

Cukinię kupuję jedynie do leczo - niedługo ugotuję kolejny pełen kocioł.


@stanley___: Zawsze mam trochę bekę z tego polskiego "leczo" nadsztukowywanego cukinią. Mój stary też tak zawsze robi. To jest kurła 100% polackosci w polackosci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@stanley___: kurat Kiełbasa to w leczu być powinna ¯\(ツ)/¯
Polacy robią tak na prawdę coś w rodzaju francuskiego ragout, a nie leczo, tylko nie są tego świadomi. Leczo to pomidory, parę rodzajów papryki, papryka w proszku, cebula, czosnek, smażone na smalcu plus kiełbasa, najlepiej debreczyńska.
  • Odpowiedz
  • 0
@niecodziennyszczon: Jeden Mirek kiedyś mi podał nazwę dania właśnie z papryki, pomidorów, pieczarek, mięsa/kiełbasy ale nie pamiętam co to było. Rzeczywiście moja stuningowana wersja nieco odstaje od pierwowzoru ale to bez znaczenia - jest dobre.
  • Odpowiedz
  • 0
@Niebieskowaty: Osobiście nie daję ale jadam w barach mlecznych i możliwe że w ichniejszych zupach się znajduje. W sezonie mają zupę wiejską (dużo warzyw i kiełbasa) i obstawiałbym że najprędzej w niej go znajdę.
  • Odpowiedz