Wpis z mikrobloga

Witajcie, planuje kupić używane auto z zagranicy w leasing. Wartość auta ~95k net, wkład własny 55%, 36 rat wykup 1%. Dostałem ofertę od firmy z którą współpracuje "komis/importer" czyli Santander Consumer Multirent, kwota kredytowania 42k, do spłaty 54k. Jestescie w stanie ocenić warunki? Krążą też słabe opinie na temat tego baku. #leasing #leasingoperacyjny
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Ders0n Pytanie czy auto będzie ok, bo nie wiadomo czy przyjdzie weryfikację u nich. Dopóki płacisz, to praktycznie każdy leasing jest ok.
  • Odpowiedz
@Ders0n: Jeżeli sprzedawcą jest podmiot z polski to bez problemu da się ogarnąć. Wkład w leasingu operacyjnym max to 45%, więc nie wiem kto Ci wyliczył 55%? Chyba że to jakaś pożyczka leasingowa? SCM pozostawiam bez komentarza. Napisz rocznik, cenę to wstawię kalkulację jak to wygląda.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@OptiFinance dzięki! Jak to formalnie wygląda? Bo oni przed ściągnięciem auta chcą kasę, przez SCM jest tylko wkład własny, a w tym przypadku podobnie?
  • Odpowiedz
@Ders0n: Formalnie? NIP sprzedawcy + VIN auta, przebieg, wprowadzamy wniosek. Po decyzji jest umowa, zamówienie dokumentów. Nikt im przed ściągnięciem auta nie zapłaci, to blef. Żeby zapłacić za auto musi być FV, a FV wystawić nie mogą jeśli nie są właścicielem auta. A właścicielem auta są po zakupie i sprowadzeniu auta.

Standardowa procedura przewiduje płatność za samochód PO rejestracji, nie przed. Są odstępstwa, że można zapłacić za auto przed rejestracją,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@OptiFinance dzięki za garść istotnych informacji! Jeszcze kombo pytanie, jak jestem na etacie + JDG to do wniosku o leasing na JDG powinienem podać przychody tylko z JDG? Bo kokosów tam nie ma to praca dorywcza ze specyfiką sezonową (okresowe zawieszanie działalności w off seasonie).
  • Odpowiedz