Może i wygląda jak mieszanka orzechów, ale smakuje wybornie i bardzo łatwo się robi.
Wykorzystano:
- mięcho
- cebulę
- czosnek
- imbir
- pieczarki
- śmietanę
- papryczki peperoni (marynowane)
- zapychacz (soczewica, równie dobrze może to być ryż lub makaron)
+ dziwne składniki, jak pasta z tamaryndu, kapary, ghee, słodka papryka w formie "włosów", amchur (proszek z mango)
Papryczki nadały ciekawej ostrości, tamarynd i amchur nadały trochę kwaskowego posmaku, całość dopełniły prażony kminek i kardamon.
Jako, że przepis polega na wrzucaniu po kolei wszystkich składników ograniczę się do tricków, które pozwalają osiągnąć nadzwyczajne efekty
- na początku rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy odrobinę (1/3 łyżeczki typu herbatowego) kminku (całego) - niech się praży jak popcorn przez kilkanaście sekund - wydobędzie to bardzo fajny aromat i smak. Można prażyć na suchej patelni, jak i z odrobiną tłuszczu.
- różnica między świeżym kardamonem a kardamonem z torebki jest taka, jak między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy. Kardamon wrzucamy obrany - wygrzebujemy nasionka z strąków i zgniatamy,
- zamiast makaronu polecam soczewicę - nie "kradnie" sosu jak makaron, może nawet zdrowsza. Soczewica wygląda jak rutinoscorbin, nie wymaga długiego moczenia jak groch.
Może i wygląda jak mieszanka orzechów, ale smakuje wybornie i bardzo łatwo się robi.
Wykorzystano:
- mięcho
- cebulę
- czosnek
- imbir
- pieczarki
- śmietanę
- papryczki peperoni (marynowane)
- zapychacz (soczewica, równie dobrze może to być ryż lub makaron)
+ dziwne składniki, jak pasta z tamaryndu, kapary, ghee, słodka papryka w formie "włosów", amchur (proszek z mango)
Papryczki nadały ciekawej ostrości, tamarynd i amchur nadały trochę kwaskowego posmaku, całość dopełniły prażony kminek i kardamon.
Jako, że przepis polega na wrzucaniu po kolei wszystkich składników ograniczę się do tricków, które pozwalają osiągnąć nadzwyczajne efekty
- na początku rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy odrobinę (1/3 łyżeczki typu herbatowego) kminku (całego) - niech się praży jak popcorn przez kilkanaście sekund - wydobędzie to bardzo fajny aromat i smak. Można prażyć na suchej patelni, jak i z odrobiną tłuszczu.
- różnica między świeżym kardamonem a kardamonem z torebki jest taka, jak między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy. Kardamon wrzucamy obrany - wygrzebujemy nasionka z strąków i zgniatamy,
- zamiast makaronu polecam soczewicę - nie "kradnie" sosu jak makaron, może nawet zdrowsza. Soczewica wygląda jak rutinoscorbin, nie wymaga długiego moczenia jak groch.
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #gzw #foodporn