Wpis z mikrobloga

#gotujzpieronem :)

Może i wygląda jak mieszanka orzechów, ale smakuje wybornie i bardzo łatwo się robi.

Wykorzystano:

- mięcho

- cebulę

- czosnek

- imbir

- pieczarki

- śmietanę

- papryczki peperoni (marynowane)

- zapychacz (soczewica, równie dobrze może to być ryż lub makaron)

+ dziwne składniki, jak pasta z tamaryndu, kapary, ghee, słodka papryka w formie "włosów", amchur (proszek z mango)

Papryczki nadały ciekawej ostrości, tamarynd i amchur nadały trochę kwaskowego posmaku, całość dopełniły prażony kminek i kardamon.

Jako, że przepis polega na wrzucaniu po kolei wszystkich składników ograniczę się do tricków, które pozwalają osiągnąć nadzwyczajne efekty

- na początku rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy odrobinę (1/3 łyżeczki typu herbatowego) kminku (całego) - niech się praży jak popcorn przez kilkanaście sekund - wydobędzie to bardzo fajny aromat i smak. Można prażyć na suchej patelni, jak i z odrobiną tłuszczu.

- różnica między świeżym kardamonem a kardamonem z torebki jest taka, jak między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy. Kardamon wrzucamy obrany - wygrzebujemy nasionka z strąków i zgniatamy,

- zamiast makaronu polecam soczewicę - nie "kradnie" sosu jak makaron, może nawet zdrowsza. Soczewica wygląda jak rutinoscorbin, nie wymaga długiego moczenia jak groch.

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #gzw #foodporn
Pieron - #gotujzpieronem :)



Może i wygląda jak mieszanka orzechów, ale smakuje wyb...

źródło: comment_encCDoG9NpPd4JlTMT4V6tPTeIJZChm5.jpg

Pobierz