Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#uk #emigracja

Napiszę coś o moich przemyślenia jako osobą co wróciła do Anglii z podkulonym ogonem. z partnerem, tęsknilismy za Polska, słuchałam wywodów na Wykopie, że Polska to nadchodzącą potęga. Przeciętnemu obywatelowi w Polsce żyje się gorzej niż osobie na benefitach w Anglii. I taka jest prawda. W Anglii rzuciłam dobra pracę. Moje studia z Anglii nie liczyły się w Polsce. Od pierwszego dnia mobbing od osób, które miały problemy z samooceną i frustracjami. Były też propozycje płacy pod stołem Rok 2023 i płacą pod stołkiem !?Partner miał głowę na karku i przeniósł pracę zdalną do Polski, ale oczywiście trzeba było płacić więcej daniny podatkowej. Służba zdrowia? NHS to niczym prywatna placówka przy NFZ. Leki podczas zapalenia jelita grubego wypisane przez prywatnego doktora - 1100 zł na miesiąc. Mam 30 lat i jako jedyna w rodzinie się dorobiłam swojego M w Polsce bez kredytu. Większość kuzynów jezdzi po świecie, ale dalej mieszka z rodzicami. Jedna kuzynka ma mieszkanie na kredyt, a na wkład własny wyłożyli jak nie kto jak rodzice. Remont kuchni Anglia vs Polska to jakiś żart. W Anglii miałam umowę wszystko wyszczególnione, a w Polsce koniec końców remont wyszedł mnie drożej jakbym miała robić w Manchester, jak pan się dowiedział że mieszkałam w Anglii cena w gore - bo ciągle czegoś brakowało, to coś tam a to trzeba hydraulika i końcem końców zostałam straszona sądem i zapłaciłam dla świętego spokoju. Anglia ma dużo minusów, ale dalej to jest dobry kraj do życia i nikt mi nie przemówi inaczej. Post anonimowy, bo juz dostalam grozby od rodakow za wyrazenie wlasnego zdania.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DrGreen_2: Tak sobie nie można robić masz MLI między Polską i Anglią i jak masz LTD w UK twój podatek musisz zapłacić w Polsce i odliczyć go w Anglii co najwyżej i dopłacić różnice. Masz w MLI dokłądnie opisane gdzie jesteś rezydentem i jakie są metody unikania podwójego opodatkowania przeze jedną i drugą stronę.
  • Odpowiedz
@lajdak: a gdzie ja napisalem, ze masz nie rozliczac sie w Polsce? przeciez napisalem, ze majac LTD place najpierw podatek w UK (bo tutaj prowadze firme) a pozniej w Polsce (bo tutaj rezyduje) metoda proporcjonalnego odliczenia!
  • Odpowiedz
  • 0
@DrGreen_2 nie, bo twoja rezydencja jest Polska zgodnie z mli twoje dochody mają źródło w Polsce i tutaj powinny być opodatkowane. Musisz pogadać sobie z doradcą
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: nie ma znaczenia gdzie jest firma, ma znaczenie gdzie Ty jesteś a jak masz firme w UK a sprzedajesz pod nią warzywa w warzywniaku w Polsce to źródłem przychodów jest Polska czy UK? XD Tak samo jak wykonujesz prace umysłową nawet jeżeli to jest programowanie to źródłem przychodów jest Polska
  • Odpowiedz
@lajdak: namieszelas mi w glowie! jeszcze nie musze tego robic ale caly czas probuje rozgryzc jak to mialoby wygladac! No nic najlapiej bedzie sobie ogarnac doradce!
  • Odpowiedz