Wpis z mikrobloga

Czemu na pomorzu się mówi do wszystkiego 'wtedy'?
Kiedyś pracowałam tak, że dużo gadałam przez telefon z ludźmi i ci z północy mi mówili często 'dziękuję wtedy' a ja miałam takie ale kur.wa kiedy xD o co ci chodzi
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@njdnsjdnjs bo do Gańska zjechały się mieszkańcy z okolicznych (i nie tylko) gmin. Bardzo dużo napłynęło ludzi z pomorza środkowego (Słupsk, Koszalin), również bardzo dużo z kujaw czy z mazur no taka specyfika najwiekszego miasta dającego jakieś perspektywy.
Nie zauwazyłem by autochtoni używali czy nadużywali słowa 'wtedy'. Prawdopodobnie środowisko w jakim się obracasz implikuje ten stan.

Łączę pozdrowienia z serca Kaszub.
  • Odpowiedz
@njdnsjdnjs: bo to trójmiejskie wielkomiejskie społeczeństwo nie widzi, że otoczeni są Kaszubami i oddziałuje to na nich bardziej niż by chcieli. Połowa na potwierdzenie zaciąga nieświadomie kaszubskim jo.
Tede jo. z fartem.
  • Odpowiedz
Mieszkam od ok 4 lat tutaj i sobie tłumacze że to takie angielskie 'then' ,, typu 'lets go then' - idzmy wtedy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@njdnsjdnjs „rodzony” gdańszczanin here - potwierdzam wszyscy dodajemy „wtedy” do zdań. Tak samo jak z jo, czy z odnoszeniem się do dzielnic w Gdańsku. Można łatwo usłyszeć kto przyjezdny wtedy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz