Wpis z mikrobloga

Jeśli będziesz posiadał wiele routerów zigbee ( gniazdek, włączników) to cały dom pokryjesz zasięgiem.
Jeśli urządzenie nie podłączy się bezpośrednio do koordynatora, połączy się przez router ( ZigBee Mesh)
  • Odpowiedz
@Androo: Cos w tym stylu. Router przekazuje wiadomości pomiędzy urządzeniem końcowym a innym routerem albo koordynatorem. Więc większość urządzeń które są zasilane na stałe będą zwiększać zasięg. Upewnij się tylko że nie wyłączasz ich z prądu bo się mogą rzeczy wysypywać.
Możesz też kupić router jako dedykowane urządzenie do gniazdka, Ikea takie sprzedaje ale skoro żarówki itp to robią to nie wiem czy jest sens.
  • Odpowiedz
Czyli każde kolejne urządzenie działa jak wzmacniacz?

@Androo: urządzenia zasilane z gniazdka powinny służyć jako routery zigbee (zasilane z baterii już routerami nie są)

powinny: bo spotkałem się na necie z informacją, że nie zawsze tak jest (przykładowo w recenzji jakiej taniej żarówki na aliexpress)

routery: dla mnie to trochę głupia nazwa, bo wprowadza w błąd -> bardziej pasowałoby mi repeatery -> bo ich zadaniem jest powiększać zasięg
  • Odpowiedz