Wpis z mikrobloga

Zrobiłem dzisiaj przepyszny sos do mięs, przepis jest banalnie prosty:
-papryczki chipotle w sosie adobo (w małej puszce, można ją dostać w Auchan i chyba Carrefourze też)
-pół kostki masła
-cukier kokosowy (podejrzewam, że z brązowym - a od biedy zwykłym - też wyjdzie)
Na patelni rozpuściłem masło i wsypałem cukier kokosowy (około 100 g), który też się po chwili rozpuścił. Taki oto karmel przelałem do miski, wrzuciłem papryczki chipotle i zblendowałem na gładką masę. Wyszło pikantno-dymno-maślanie-kokosowo, fuzja smaków, aż muszę się pochwalić ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i całość zajęła raptem 3-4 minuty, kwestia zrobienia tego karmelu.
#kulinaria #przepisy
  • 2