@bodzio_pl: bo od jakiegoś czasu w linuksie jest moduł, który umożliwia adresowanie 4+GB na 32bit systemach.
Tylko ja wciąż nie rozumiem tego zacofania. Przez takich ludzi gnijemy jeszcze na 32bit nie wiedzieć po co, bo już chyba nie ma i686 produkowanych od dawna, a same x86_64.
@11mariom: Bo niby jak masz więcej niż 3gb to ich nie zaadresujesz bezpośrednio. Nie zawsze warto dawać architekturę 64 bit na procesor który "umie" 64 bit. Jak masz < 4gb to architektura 32 bit jest bardziej racjonalna, bo nie żre tyle pamięci.
@anonim1133: Ja bardzo proszę o dokładne cytowanie moich wypowiedzi. Nie napisałem, że ich nie zaadresujesz, tylko że ich nie zaadresujesz bezpośrednio. Można adresować dużo większą pamięć na systemach 32 bit, ale wiąże się to z pewnymi dodatkowymi mechanizmami, co wpływa na wydajność. Coś jak dobieranie się do pamięci > 1MB na starym DOSie (kto pamięta te wszytkie XMS, EMS, Highmem itd. ten wie o czym mówię).
@11mariom: Kolego sympatyczny, nie chodzi o to, czy MOGĄ, tylko czy ZAJMUJĄ. Bo long long inty na 64 bitowym systemie mają 128 bitów, a na 32 bitowym już NIE MOGĄ tyle mieć. A różnica wynosi około 50%, co wynika m.in. z faktu, że wskaźniki do pamięci też siłą rzeczy muszą być większe. Zresztą drugi link podany przeze mnie wyjaśnia to dosyć dobrze.
#linux #mint
Komentarz usunięty przez moderatora
if( cpu.arch == 64 ) system.arch = 64; else system.arch = 32;
Windows 32 bit widziałby co najwyżej 3.5 GB. Stąd pewnie jego warnek.
Tylko ja wciąż nie rozumiem tego zacofania. Przez takich ludzi gnijemy jeszcze na 32bit nie wiedzieć po co, bo już chyba nie ma i686 produkowanych od dawna, a same x86_64.
@11mariom: Bo niby jak masz więcej niż 3gb to ich nie zaadresujesz bezpośrednio. Nie zawsze warto dawać architekturę 64 bit na procesor który "umie" 64 bit. Jak masz < 4gb to architektura 32 bit jest bardziej racjonalna, bo nie żre tyle pamięci.
@zakowskijan72: No ale masz PAE, to nie windows ;]
@zakowskijan72: Care to elaborate? Albo jakiś link?
@zakowskijan72: Twój argument jest inwalidą… Podaj mi jakiś racjonalny powód czemu niby 64 by jadło zauważalnie więcej pamięci?
@
@11mariom: Kolego sympatyczny, nie chodzi o to, czy MOGĄ, tylko czy ZAJMUJĄ. Bo long long inty na 64 bitowym systemie mają 128 bitów, a na 32 bitowym już NIE MOGĄ tyle mieć. A różnica wynosi około 50%, co wynika m.in. z faktu, że wskaźniki do pamięci też siłą rzeczy muszą być większe. Zresztą drugi link podany przeze mnie wyjaśnia to dosyć dobrze.
@anonim1133: Linki