Wpis z mikrobloga

@11mariom: Raz dla jaj miałem ubuntu 12.04 32 bit na i5 2400, widział 8GB ramu a dokładnie 7.8 o ile sie nie mylę :P

Windows 32 bit widziałby co najwyżej 3.5 GB. Stąd pewnie jego warnek.
  • Odpowiedz
@bodzio_pl: bo od jakiegoś czasu w linuksie jest moduł, który umożliwia adresowanie 4+GB na 32bit systemach.

Tylko ja wciąż nie rozumiem tego zacofania. Przez takich ludzi gnijemy jeszcze na 32bit nie wiedzieć po co, bo już chyba nie ma i686 produkowanych od dawna, a same x86_64.

• Odpowiedz
bo niby co?

@11mariom: Bo niby jak masz więcej niż 3gb to ich nie zaadresujesz bezpośrednio. Nie zawsze warto dawać architekturę 64 bit na procesor który "umie" 64 bit. Jak masz < 4gb to architektura 32 bit jest bardziej racjonalna, bo nie żre tyle pamięci.
  • Odpowiedz
@anonim1133: Ja bardzo proszę o dokładne cytowanie moich wypowiedzi. Nie napisałem, że ich nie zaadresujesz, tylko że ich nie zaadresujesz bezpośrednio. Można adresować dużo większą pamięć na systemach 32 bit, ale wiąże się to z pewnymi dodatkowymi mechanizmami, co wpływa na wydajność. Coś jak dobieranie się do pamięci > 1MB na starym DOSie (kto pamięta te wszytkie XMS, EMS, Highmem itd. ten wie o czym mówię).

Twój argument jest inwalidą…

@
  • Odpowiedz
na 32 też mogą

@11mariom: Kolego sympatyczny, nie chodzi o to, czy MOGĄ, tylko czy ZAJMUJĄ. Bo long long inty na 64 bitowym systemie mają 128 bitów, a na 32 bitowym już NIE MOGĄ tyle mieć. A różnica wynosi około 50%, co wynika m.in. z faktu, że wskaźniki do pamięci też siłą rzeczy muszą być większe. Zresztą drugi link podany przeze mnie wyjaśnia to dosyć dobrze.

@anonim1133: Linki
  • Odpowiedz