Wpis z mikrobloga

pcv 110 nie? gdzie ja wypuścić?

centralnie pod przyszłym kominkiem?

@KrowkaAtomowka: może być PVC110, pod kominek nie ma ciepła, które by ją uszkodziło.

Nie dawaj centralnie pod kominkiem tylko trochę odsunięta na bok lub do tyłu bo inaczej będzie ciężko podłączyć
  • Odpowiedz
  • 1
@KrowkaAtomowka Nie znam się, ale siè wypowiem. Więc: kominek musi mieć dopływ o odpowiedniej średnicy, który jest w specyfikacji kominka, zwykle ok 120-160 a rurka do odpowietrzania to chyba 60. Rurka do odpowietrzania zwykle wychodzi na dach, co wymusza wypływ powierza a do kominka musi być dopływ aby nie zaburzać ciągu kominowego. Do tego kwestia zapachu. Tam są syfony z wodą, czy czasem przepływ powietrza nie spowoduje szybszego odparowania wody i
  • Odpowiedz
do kominka do kanalizacji ktora niby tez jest odpowietrzona :)

@KrowkaAtomowka: kanalizacje odpowietrza się w nowych domach wstawiając kominy na dachu tak aby smród szedł nad dach, albo w starych domach wstawiając napowietrzacze których zawór tylko wpuszcza powietrze do kanalizacji. I w jednym i drugim przypadku kominek będzie pobierał smród i będziesz go czuła w całym domu

który jest w specyfikacji kominka, zwykle ok 120-160 a rurka do odpowietrzania to chyba
  • Odpowiedz
@galonim: wiesz co analizowalem ten temat wczoraj dokladnie, i mysle jednak ze rura 100 to za malo, porownaj sobie przekroje dla rury 100 (pole przekroju ok 70cm2) czy kanalu 55/100 masz ok 60cm kwaratowych a dla rury 110 kanalizacyjnej juz ok 90 cm3 czyli rura 110 kanalizacyjna dostarczy prawie 2 razy wiecej powietrza niz ten kanal co napisales.
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: To są maksymalne przepływy. Kominek i tak ma przepustnice na dolocie powietrza i maksymalnego przepływu potrzebujesz tylko do rozpalenia.
Rura 110 ma tyle w kielichu, na reszcie rury jest fi 100. Podaje się 110 żeby wiadomo było jakie bruzdy lub przebicia robić.
Spokojnie wystarczy PCV kanalizacja lub wentylacja
  • Odpowiedz
@galonim: jestes pewny tego ? dzisaji bede na budowie to nawet zmierze. W ogole na rurze bialej wentylacyjnej czy kanale staniesz to popeka, na rurze kanalizacyjnej to nawet mozesz podskoczyc.

z tego co ja wiem to w kielichu to ona ma nawet ze 13cm
KrowkaAtomowka - @galonim: jestes pewny tego ? dzisaji bede na budowie to nawet zmier...

źródło: RURA

Pobierz
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: Szarą sprawdź, w domu nie potrzebujesz ciężkiej. Ciężkie używa się do kanalizacji zewnętrznej.
Jak rury będą leżały na chudziaku to będą obłożone styropianem i zalane wylewką więc nic się nie połamie.
  • Odpowiedz
@galonim: no spoko , uloze z tych rur kanalizacyjnych bo je juz mam a styropianu bede mial 15 cm (jeszcze nie polozony) a powiesz mi jeszcze na jakiej wysokosci na ziemia na zewnatrz powinna ta rura wyjsc przez sciane ?

musze ja kolankiem do gory dac bo innaczej byla by na rowno z trawa. tak u mnie wyszlo akurat z tej strony ze chudziak jest na rowno z ziemią
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: tak żeby nie była przy samej ziemi żeby się zmieściła czerpnia powietrza i żeby żaden robal nie wlazł. W czerpni jest niby siatka ale nie tak gęsta żeby mrówki i robale powstrzymać. Jeśli będziesz miał dół elewacji wykładany czymś to sobie rozmierz żeby było mniej więcej w środku wysokości. Jak wychodzi nisko to możesz zrobić kolanami eskę.

To ci jeszcze utrudnię :) Najlepiej czerpnie montować pod wiatr lub z
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: może być 30 jeśli ci tak wychodzi z elewacji. Najważniejsze żeby nie była za nisko bo wlezą robale i za wysoko bo będziesz ją miał w styropianie w elewacji. Na zdjęciu masz w płaskich kanałach i wyprowadzone tak żeby był wyprowadzony w cegiełce elewacyjnej, czyli 5-10 cm pod styropianem
galonim - @KrowkaAtomowka: może być 30 jeśli ci tak wychodzi z elewacji. Najważniejsz...

źródło: IMG_20230906_135214_2

Pobierz
  • Odpowiedz
@galonim: zobacz tak u mnie wyglada ta strona elewacja, dzialka ma spadek i akurat od tej strony jest najwyzej, a ta dziura zaznacozna jest 5cm nad chudziakiem, wiec cos wypuszcal bys mimo wszystko w podmorowce ? bo mi sie wydaje ze powinno byc wyzej wlasnie na elewacji
KrowkaAtomowka - @galonim: zobacz tak u mnie wyglada ta strona elewacja, dzialka ma s...

źródło: RURA

Pobierz
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: no nisko trochę, nie będziesz tam równał/obniżał terenu? możesz też zastanowić się nad płaskim kanałem i dać go pod sam parapet albo przekuć się trochę w lewo.
  • Odpowiedz
@galonim: no wlasnie mam zagwozdke od wczoraj, teren to sie raczej podniesie jeszcze z 3 cm a nie obnizy, dzialka ma spadek z drugiej storny jest znowu pol metra tej podmorowki , na styku podmorowki i elewcji na pewno nie bo podmorowka ma 15cm a elewacja 20 wiec nie bylo by jak kratki zalozyc wiec albo pod albo nad
  • Odpowiedz