Wpis z mikrobloga

#rower przyszedl mi dzisiaj cube cross race 2023, shimano tiagra i wszystko spoko, ale mam problem z hamulcami. Wydają się nie naciągnięte, klamkomanetki schodzą w zasadzie do dropow I opierają się o nie

Ktoś może doradzić jak to "naciagnac"? W internecie znalazłem jedynie informacje o regulacji przerzutek i zmianie pomożenia klamkomanetek, ale niestety nie potrafię znaleźć informacji, która by mi pomogła rozwiązać ten problem (lub raczej nie wiem jak szukać)
Evanthas - #rower przyszedl mi dzisiaj cube cross race 2023, shimano tiagra i wszystk...

źródło: temp_file3311758595073173599

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Evanthas: echh, za 900e to bym się wcale nie zastanawiał tylko brał, ja kupiłem wtedy Treka Domane Al2 Disc i dałem więcej forsy niż Ty :P
Jeszcze co napraw, regulacji itp. to podejrzyj kanał ParkTool na youtubie, co prawda po angielsku ale wszystkie czynności są pokazane.
  • Odpowiedz
  • 1
@rysiekMR dzięki za kanal! Z tego co widziałem te cube są dość drogie w Polsce w porównaniu do Niemiec gdzie obecnie mieszkam, pewnie mają słaba dystrybucję.

No nic, zobaczymy, dopiero się wkręcam. Jak pomierzę/zdecyduje się wymienić na szersze to dam znać.
  • Odpowiedz
@Evanthas: jak spojrzysz na te tektro, to one mają okrągłe talerzyki od zewnątrz z otworem na bokach. tam wkładasz klucz imbusowy i kręcąc w prawo klocek popychasz w stronę tarczy. Robisz to z 2 stron zacisku równomiernie i sprawdzasz czy tarcza nie obciera. Jak zacznie, to cofnij z obu stron o 1/8 obrotu. Wiele zależy od tego jak równa jest tarcza. Różnicę odczujesz na klamce. Robisz to dla obu zacisków,
  • Odpowiedz
@Evanthas: co do tych zacisków i tarcz to od razu istotne ostrzeżenie. Bardzo paskudnie reagują na zabrudzenia. Mam te same, przymierzam się do metalicznych i oczywiście zmiany tarcz na jakiś model wyższy (Ultegra albo XT). Organiczne jak zachlapiesz czymś "tłustym", to kaplica nie będzie za wiele hamowania. Jeśli będziesz mieć szczęście to się wytrą i po jakimś czasie zaczną hamować normalnie, ale jeśli wchłoną głębiej to śmietnik. Kup na wszelki
  • Odpowiedz