Wpis z mikrobloga

Mirasy, jak podsmażyć pokrojone w kostkę mięso na gulasz żeby podczas smażenia nie straciło za dużo wody. Zawsze jak tak podsmażałem na gulasz czy bigos mięso to zawsze wylewałem później pełno wody połączonej z tłuszczem. Później te mięso też było gumowate i ohydne.

I drugie pytanie, czy dobrym pomysłem będzie smażenie mięska jakieś 5-10 minut, następnie wylanie wody, zalanie tego czerwonym winem i gotowanie aż wino nie wyparuje i dopiero później dodanie wszystkich składników potrzebnych na gulasz?

#gotowanie #gotujzwykopem
  • 9
@Anty_Chryst: ale po co wylewesz wode i tłuszcz z miesa? Przecież to główny składnik gulaszu?

Tak jak Ci pisano musisz sciac mieso i je zamknac

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie że można gotować gulasz kilka godzin i sprawić żeby mięso było suche lub gumowe
@Anty_Chryst

1. Smazysz małymi partiami.porcje takie żeby zakryć do (tak na oko) max. 75% powierzchni dna.
2. Patelnia lub garnek z grubym dnem.
3. Mocno nagrzany tłuszcz.
4. Nie mieszasz mięsa jak powalony. Gdy mięso się dobrze podsmaży z jednej strony to samo odejdzie od dna nie "brudząc" go.
5. To co przywarło deglasujesz winem czy nawet cebulą z solą podsmażaną juz na małym ogniu.

Teraz trochę faktów i mitów. Dobre i