Wpis z mikrobloga

Jako psychofan frytek moim częstym rytuałem jest robienie sobie tzw. frytek zaje*istych.
Kroimy ziemniaki w paski. Wielokrotnie płuczemy wodą aż przestanie być mętna. Zalewamy je wodą z cukrem pudrem (1-2 łyżki w zależności od porcji) i zostawiamy na ok. 50 min. Następnie spłukujemy zimną wodą. Dokładnie suszymy. Dodajemy kilka kropel oleju oraz ulubione przyprawy (w moim przypadku sól, przyprawa do ziemniaków, trochę słodkiej papryki). Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. 200 stopni w piekarniku i po ok. 30-40 minutach gotowe ( ʖ̯)

#gotujzwykopem #frytki #foodporn #przegrywpo30tce
sim0s - Jako psychofan frytek moim częstym rytuałem jest robienie sobie tzw. frytek z...

źródło: temp_file8961839588910439343

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
cukier puder do frytek mnie nie przekonuje


@maciss: Wodą wypłukujemy skrobię, czyli cukier złożony (polisacharyd). Przez kąpiel wodną w słodkiej wodzie uzupełniamy cukier w ziemniaku o sacharozę, czyli dwucukier, odpowiedzialny za brunatnienie/ciemnienie i chrupkość, czyli za zachodzenie reakcji Maillarda
  • Odpowiedz