Wpis z mikrobloga

Pytanie: kable do zasilaczy modularnych są standardowe dla wszystkich nowszych modeli, czy mam zasilacz firmy "A" i podłączę do niego kabel firmy "B" to coś się spali/nie będzie działać.
Chodzi mi konkretnie o kabel do zasilania dysków sata, bo gdzieś zgubiłem ten co był z moim zasilaczem
#komputery #pcmasterrace
  • 6
@marv0oo: kupujesz wyłącznie kabel o którym producent wyraźnie i jednoznacznie napisze że pasuje do konkretnego modelu konkretnego producenta, ew. danej serii modeli konkretnego producenta. Żadnego domyślania się, gdybania, eksperymentów, tylko to co na 100% jest opisane że będzie pasować. Różnice między poszczególnymi modelami potrafią być minimalne a jednocześnie niebezpieczne dla sprzętu.
@purrminator: @Drmscape2 @L3gion idzie gdzieś łatwo sprawdzić które kable faktycznie będą kompatybilne? Zasilacz EVGA SuperNOVA GA 750W 80Plus Gold

ale jak to faktycznie nawet różne modele od jednego producenta mają różne kable, to chyba lepiej jak kupie obudowę do tego dysku i po USB podłączę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@marv0oo: EVGA handluje kablami do swoich PSU ale tylko pełnymi kompletami i nie mają w ofercie kompletu do twojej serii (GA). Firmy trzecie czasem się w takie rzeczy bawią ale to raczej temat firm operujących w Europie zachodniej i koszty wysyłki zabijają sens zamawiania. Raczej pozamiatane.
@purrminator: No właśnie znalazłem kabel na ich stronie który mógłby pasować do mojego modelu, ale problem jest że są dwa zasilacze o takiej nazwie. Jeden ma kod 220-GA-0750-X2, a ten kompatybilny z kablem ma kod 220-GA-0750-X1 i ja nie wiem który ja mam xd