Wpis z mikrobloga

Witam, jestem na etapie planowania elektryki i hydrauliki w domu jednorodzinnym parterowym, macie jakieś cenne rady i wskazówki jak to zrobić dobrze i nie pluć sobie w brodę po wszystkim?:) #budowadomu #elektyka #hydraulika #instalacje
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@el3m:

macie jakieś cenne rady i wskazówki jak to zrobić dobrze i nie pluć sobie w brodę po wszystkim?:)

Nie wiem, nie "planować" samemu a zlecić projekt specjalistom? Tak mi pierwsze do głowy przyszło.
  • Odpowiedz
  • 0
@el3m
1)w sypialni przy łóżku dodatkowe wyłączniki światła + dla każdej osoby przynajmniej jedno podwójne gniazdko,
2) przynajmniej 4 gniazdka prądowe, gniazdka do internetu i tv w każdym pokoju, w miejscu, gdzie może być biurko oraz w salonie, gdzie TV (najlepiej za telewizorem, wtedy nie widać kabli,
3) gniazdka w kuchni raczej pojedyncze, ale też spora ilość, najlepiej w narożnikach kuchni, powyżej blatów,
4) gniazdka na zewnątrz załączane włącznikami z domu,
  • Odpowiedz
@el3m: specjaliści specjalistami, ale zaplanuj skrętki do każdego pomieszczenia kat 6, nie żałuj gniazdek w pomieszczeniach, w każdym rogu, na strychy, w piwnicy, w skrzynkach, może przyłącze światłowodu. Ja to bym dziś chyba planował skrętki na suficie pod access pointy, czyli kolejne skrętki - niekoniecznie w centrum pod lampą, ale później będzie kombinacja z drogimi i ujowymi rozwiązaniami mesh.
W ogóle to ja bym u siebie zaplanował jakąś mini serwerownię
  • Odpowiedz
@el3m: z elektryki to doradzę dać więcej gniazdek niż ci sie wydaje, ba, teraz dałbym po 2-3 gniazdka na każdej ścianie. Wyprowadź sobie też peszel na panele pv na poddasze + przygotuj instalacje. Wyprowadź sobie skrętkę na kamery zewnętrzne + doprowadź to do jakiegoś miejsca na serwerownie. Jak masz większy dom to zaplanuj sieć wifi i rozprowadź kable do AP. Pamiętaj o oświetleniu podbitki i gniazdkach na zewnątrz(tu polecam na
  • Odpowiedz
@el3m: wszedzie podlowgowka
wode doprowadź do lodówki
wyprowadź wodę na zewn. domu ( dwa miejsca )

w kotłowni zrób mały zlew lub chodź kran.+ odpływ ( np pod Zmiekczacz wody
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Kinior: 1) to akurat zona zaproponowała a gniazda mysle zrobic odrazu z USB
2) a jak teraz sie planuje TV , kiedys sie puszczalo kabel koncentryczny a teraz nadal sie to stosuje bo technologie troche sie zmieniły i niekoniecznie satelity się używa
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@pifqo: mysle wlasnie o tych skretkach, chyba puszcze razem z koncentrycznym w razie slabego sygnału na jakiś router. Te skretki w suficie to w jakim celu?
Ogolnie bede robił "smart home" na homebridge lub cos podobnym dlatego skrzyneczke na serwerownie mysle zrobic i tam umieścic mostki pod smarta i rozdzilecze ethernetowe moze w przyszłości właśnie jakis nas
  • Odpowiedz
@el3m: Skrętki w suficie pod access pointy. Nie wiem ile będziesz miał na każdym piętrze rozpiętości, ale mnimum po jednej sztuce takiego acces pointa na piętro:
https://www.x-kom.pl/p/281886-access-point-ubiquiti-uap-ac-pro-a-b-g-n-ac-1750mb-s-24-5ghz-poe.html
Lb lepszego na wifi 6
https://www.x-kom.pl/p/680510-access-point-ubiquiti-u6-lite-a-b-g-n-ac-ax-1500mb-s-24-5ghz.html

Ja będziesz miał dużą rozpiętość to dwa na piętro. Ja bym jeszcze dał taką skrętkę na taki acces point na ścianę budynku jak będziesz chciał mieć wifi na zewnątrz, a pewnie po to się ma dom aby też latać dookoła i
  • Odpowiedz
Miłość w Zakopanem

@el3m: tam gdzie chcesz robić skrętki to po prostu zrób peszle abyś mógł przeciągać dowolny przewód albo dokładać kolejne.
ja mam w każdym pomieszczeniu a i tak używam tylko tego na linii router-TV-konsola

w sypialni przy łóżku dorzuć wyłącznik schodowy do głównego światła, tzn. tak abyś mógł zgasić wszystkie światła z łóżka
  • Odpowiedz