Wpis z mikrobloga

Witam w Nowym Roku Mirków z #technika #modelerc #modelarstwo #elektryka #baterie #legotechnic
W jednym z modeli z zestawu klocków technic od majfrienda mam silnik elektryczny zasilany baterią li-po 3.7v 200mah.
Jak można się domyśleć ta pojemność nie pozwala na wiele (7-9min intensywnego uzytkowania).
Po dobraniu się do wnętrzności zauważyłem sporo wolnego miejsca i stąd moje pytania:
1. Jak połączyć (szeregowo czy równolegle) taka dodatkowa baterie aby zwiększyć ich sumaryczna pojemność ale nie zwiększać napięcia?
2. Jest miejsca na 4.9x2.1x2.8cm więc może zakup 3.7v o większej pojemności? Czy wystarczy podmiana na taką większą i powinno latać proporcjonalnie dłużej do wzrostu pojemności ?

* Obecną ładuje prądem 5v 1A ok 1h
Będę wdzięczny za sugestie, a jeśli komuś by się bardzo chciało będę wdzięczny za propozycje takich zamienników o większej pojemności.
Aguirregniewbrzozy - Witam w Nowym Roku Mirków z #technika #modelerc #modelarstwo #el...

źródło: 20240101_140055

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wypokowy_expert: udało się. Wychodzi na to że te baterie że zdjęcia z szarą obudową mają przeznaczenie do dronow i mają lepszy prąd na starcie. Kupiłem odpowiednik tego 1000mah tj. 2szt X 1500mah I silniczki kręcą się odpowiednio szybko. Teraz instaluje te 2 pakiety do środka i powinno wystarczyć na godzinę zabawy.
Jedyny minus to mam ładowarkę 500mA więc wspólne ładowanie 2sxtuk na 1 przewodzie z rozgałęzieniem na 2 gniazda potrwa
  • Odpowiedz