Witam w Nowym Roku Mirków z #technika #modelerc #modelarstwo #elektryka #baterie #legotechnic W jednym z modeli z zestawu klocków technic od majfrienda mam silnik elektryczny zasilany baterią li-po 3.7v 200mah. Jak można się domyśleć ta pojemność nie pozwala na wiele (7-9min intensywnego uzytkowania). Po dobraniu się do wnętrzności zauważyłem sporo wolnego miejsca i stąd moje pytania: 1. Jak połączyć (szeregowo czy równolegle) taka dodatkowa baterie aby zwiększyć ich sumaryczna pojemność ale nie zwiększać napięcia? 2. Jest miejsca na 4.9x2.1x2.8cm więc może zakup 3.7v o większej pojemności? Czy wystarczy podmiana na taką większą i powinno latać proporcjonalnie dłużej do wzrostu pojemności ?
* Obecną ładuje prądem 5v 1A ok 1h Będę wdzięczny za sugestie, a jeśli komuś by się bardzo chciało będę wdzięczny za propozycje takich zamienników o większej pojemności.
@wypokowy_expert: udało się. Wychodzi na to że te baterie że zdjęcia z szarą obudową mają przeznaczenie do dronow i mają lepszy prąd na starcie. Kupiłem odpowiednik tego 1000mah tj. 2szt X 1500mah I silniczki kręcą się odpowiednio szybko. Teraz instaluje te 2 pakiety do środka i powinno wystarczyć na godzinę zabawy. Jedyny minus to mam ładowarkę 500mA więc wspólne ładowanie 2sxtuk na 1 przewodzie z rozgałęzieniem na 2 gniazda potrwa
@wypokowy_expert: jeszcze myślałem żeby te 2x1500mah połączyć równolegle żeby nie bawić się w przepisanie po wyczerpaniu takiego pakietu ale na tyle się nie znam czy to nie zaszkodzi baterii lub przy ładowaniu nie będzie ładowało ich równomiernie..
Skoro Slawosz nigdzie już nie poleci robię predykcję że w ciągu <18 miesięcy będzie rozwód z posłanką atencjuszką - ona chciała być żoną astronauty a nie jakiejś popierdułki
W jednym z modeli z zestawu klocków technic od majfrienda mam silnik elektryczny zasilany baterią li-po 3.7v 200mah.
Jak można się domyśleć ta pojemność nie pozwala na wiele (7-9min intensywnego uzytkowania).
Po dobraniu się do wnętrzności zauważyłem sporo wolnego miejsca i stąd moje pytania:
1. Jak połączyć (szeregowo czy równolegle) taka dodatkowa baterie aby zwiększyć ich sumaryczna pojemność ale nie zwiększać napięcia?
2. Jest miejsca na 4.9x2.1x2.8cm więc może zakup 3.7v o większej pojemności? Czy wystarczy podmiana na taką większą i powinno latać proporcjonalnie dłużej do wzrostu pojemności ?
* Obecną ładuje prądem 5v 1A ok 1h
Będę wdzięczny za sugestie, a jeśli komuś by się bardzo chciało będę wdzięczny za propozycje takich zamienników o większej pojemności.
źródło: 20240101_140055
PobierzJedyny minus to mam ładowarkę 500mA więc wspólne ładowanie 2sxtuk na 1 przewodzie z rozgałęzieniem na 2 gniazda potrwa