Wpis z mikrobloga

Czy faktycznie warto włączać w zimie klimatyzację w trybie wiatraka, żeby zmniejszyć ilość kurzu w mieszkaniu? Doradzil mi to mój instalator, żeby na Maks kilka godzin sobie ja odpalać 1x w tyg

Dodatkowo wspomniał, że najkorzystniej vs pobór prądu za sezon, włączyć ja w maju/czerwcu, ustawić temperaturę i wyłączyć dopiero po upalach np. we wrześniu. Defacto będzie to wydajniejsze, bo mury się nie nagrzeja, niż włączać ja cały czas do schlodzenia np. Codziennie po pracy/doraźnie - co myślicie Mirki?

#klimatyzacja #remontujzwykopem #mieszkanie #elektronika
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@obywatel_gov:

Dodatkowo wspomniał, że najkorzystniej vs pobór prądu za sezon, włączyć ja w maju/czerwcu, ustawić temperaturę i wyłączyć dopiero po upalach np. we wrześniu

Zależy od termoizolacji budynku, jak dobra to tak, jak kiepska to nie.
  • Odpowiedz
Dodatkowo wspomniał, że najkorzystniej vs pobór prądu za sezon, włączyć ja w maju/czerwcu, ustawić temperaturę i wyłączyć dopiero po upalach np. we wrześniu.

@obywatel_gov: Że to mit, taki sam jak z ogrzewaniem. Ściany "przeciekają" energię, nagrzewają się i schładzają cały czas, to nie tak że jak się schłodzą to są zimne i już. Straty energii zależą od gradientu temperatury, mniejszy gradient to mniej tracisz, nie ma sensu utrzymywać wysokiego gradientu jak
  • Odpowiedz
@obywatel_gov: no na pewno lepiej nie dopuścić to wahań temperatury bo grzyby i bakterie lubią się rozmnażać wewnątrz jednostki wewnętrznej. Przykład z jednej uczelni na całym piętrze chodzi klima cały rok i przy serwisie od paru lat brak wykwitów i jakichś anomalii bakteryjnych, śmierdzenia itp. oczywiście wszystko pryskane chemią dwa razy w roku.
  • Odpowiedz
  • 1
@biauekWladcaJajek: @rybeczka już Mirki spieszę z odpowiedzią, ta jednostka wewnątrzna niby ma te filtry, więc może rzeczywiście warto w trybie wiatraka go puszczać i zobaczyć jak będzie (kazał też czyścić filtry pod obudowa, więc ma to sens) HISENSE New Comfort DJ35LE0EG
  • Odpowiedz