Wpis z mikrobloga

Do wszystkich, którzy są pewni tego że jutro TVPiS stanie się TVN Bis:

Uważam że KO ani K15X nie ma żadnego interesu politycznego w tym, żeby telewizja publiczna stała się antypisowską tubą propagandową.

Po pierwsze, oddani widzowie TVPiS którzy pierwszego dnia zobaczą że ich telewizja nagle sprzyja Tuskowi i krytykuje PiS, odwróci się od TVP - może odwrócić się do TV Republika, a to jeszcze bardziej tych ludzi zradykalizuje. Obiektywna TVP jest szansą, że pisowski beton będzie ją oglądał, i po czasie może dojdzie do jakichś wniosków.

Po drugie, większość wyborców K15X głosowało za tym, aby TVP była całkowicie bezstronną telewizją, żeby podawała suche informacje. Bez sensacji, bez ciśnięcia w PiS. Stronniczość w nowej TVP mogłaby sprawić, że wyborcy KO mogliby stracić zaufanie do tej partii, i w następnych wyborach zagłosować np. na 3D lub Lewicę, bo właśnie KO jest odpowiedzialne za zmiany w TVP. Wiemy że K15X nie jest jedną partią i nigdy nie będzie, a wyprzedzenie KO przez 3D, czyli utrata przywództwa w koalicji - byłoby dla KO w jakimś stopniu polityczną śmiercią.

Po trzecie, kwestia ewentualnych afer rządowych - czy byłby sens ich przemilczania w TVP? Większość wyborców opozycji, w przeciwieństwie do większości wyborców PiS, ma dostęp do wielu źródeł informacji. Nie ma tu prawa być takiej sytuacji jak przez ostatnie 8 lat, że telewizja odwróciła kota ogonem i elektorat stwierdził że nie ma żadnej afery. Otwarte mówienie o aferach w mediach publicznych, powinno być dla rządu tylko korzyścią, bo wtedy wszyscy będą widzieć, że wolność mediów i demokracja ma się dobrze.

Wszystko okaże się jutro, ale po tej analizie sytuacji, myślę że spokojnie TVP stanie się w końcu obiektywną, pluralistyczną i niezależną telewizją. Tak jak już pisałem, obiektywne media publiczne dla nowego rządu to tylko korzyść.

Jeśli tak nie będzie, mojego głosu KO na pewno nie dostanie.

#tvpis #sejm #tvp
  • 8
@sznioo: bo to będzie stopniowe gotowanie żaby, od zapowiadanej dziś krystalicznie czystej narracji stopniowo do prorządowego i na maxa euroentuzjastycznego przekazu, oczywiście na subtelnym podprogowym poziomie, jak w TVN
@sznioo Dokładnie tak, dla wielu wyborców głos oddany na obecną koalicję był z powodu zrobienia porządku z TVP, nie ma co się oszukiwać. Propaganda i ciągła nawalanka w PiS skończy się źle dla KO, aczkolwiek trzeba przedstawić trochę brudów które zgotowali przez osiem lat. To, jak będą rządzić przez najbliższe 4 lata pokaże co będzie później. Bo jak będą rządzić źle, to na moje oko powstanie jakaś nowa partia która zgarnie trochę
Jeśli tak nie będzie, mojego głosu KO na pewno nie dostanie.

@sznioo: co więcej, uważam, że koalicjanci też nie będą chcieli, bo im też się za to oberwie. Jako wyborca TD, w momencie włączenia przycisku propaganda, tylko w drugą stronę, tez stracę zaufanie do nich, bo też firmują to swoją partią i nazwiskami.
Jednak obawa, że władza korumpuje dalej jest, a że pis ustanowił precedens upartyjniania mediów to jest to dość