Wpis z mikrobloga

#elektronika #komputery #informatyka #lutowanie
Mircy ogarniałem ostatnio laptoka MSI GE62 z GX980M po tym jak umarł w nim SSD.
Wentylator furczał i wiedziałem, że zbliża się jego koniec.
Zamówiłem 2, jeden do CPU drugi do GPU.
Wyczyściłem ze starej pasty używając IPA, nałożyłem nową, wymieniłem wenty.
Laptop podziałał u mnie bez problemu.
Oddałem go i po 2 dniach grafika padła..

Czy może ktoś ocenić stan przed wymianą pasty ? Dziwiły mnie te wybrzuszenia ostre jak igiełki. Tak powinno być ?
W kom. więcej
_ftcx0r - #elektronika #komputery #informatyka #lutowanie
Mircy ogarniałem ostatnio l...

źródło: gpu

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@brakloginuf: dla fachowca to trywializm, dla mnie nie :D dzięki za info @wypokowy_expert

@kidi1: nie wiem, laptop gamingowy kupiony przez gówniaka w rodzinie, na wentach od CPU/GPU była plomba z 2020 producenta "cmdline" więc pewnie już raz to było wymieniane kiedyś skoro sprzęt pewnie ok. 5 letni

@wypokowy_expert ja tylko zdemontowałem, nałożyłem pastę i wymieniłem wenty, u mnie działał bez zarzutu ale w sumie nie odpalałem
  • Odpowiedz
dlaczego to jebło, z przegrzania ?

@_ftcx0r: i tak i nie - gdyby nie ROHS to cyna zawierałaby ołów i byłaby mniej podatna na korozję i udary termiczne. Jak urządzenia wojskowe i medyczne, które nie podlegają tej dyrektywie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ForceMajeure kolega widzę fachowiec
@Pan_Slon ojczulek leci na hp pavillion 13 lat i jeszcze zipie,
Panowie jakieś pomysły? Oddam to do serwisu na diagnozę ale nie wiem czy to w ogole się da odlutować i problem z częściami zamiennymy by wlutować gpu spowrotem
Poprzedni chłop z olx wziął 200zl za format Windowsa, stwierdził że dysk jeszcze pochodzi a pewnie miał badów bo pochodził u koleżanki 2 dni po czym
  • Odpowiedz
@_ftcx0r: Starych laptopów gejmingowych się nie naprawia. Dasz kilka stówek za nowe GPU to za chwile padnie coś na płycie głównej, z przegrzania.
  • Odpowiedz
  • 0
@L3gion: o kurde, tak też myślałem
kiedyś pamiętam HP Pavilliony miały problem z GPU i reballing w kwocie 500zł 10 lat temu pomagał tylko na chwilę
sądziłem, że MSI to jakiś lepszy producent i czasy się pozmieniały, ale widzę ten sam syf
@rybeczka ja mam serwis u siebie w mieście ale chlopy są mocno przeciętnie, zepsuli mi pada do xboxa i w laptoku urąbali zatrzask od matrycy
@Pan_Slon
  • Odpowiedz
  • 0
@Pan_Slon: czy ja mogłem coś z----ć ?
raczej wszystko delikatnie robiłem, czyściłem IPA a nie spirytem ze starej pasty, czekałem aż odparuje, przykręcałem lekko i starannie układy
u mnie działał bez zarzutu kilka godzin, ale w sumie bez obciążenia
  • Odpowiedz