Wpis z mikrobloga

@muadzik: Ale to prawda, ogrzewanie sporego domu typu kosta jak nie jest przystosowany to w dzisiejszych czasach na węglu np. blisko 6-7 tysięcy za sezon, więc z łaski swej nie wprowadzaj nikogo w błąd że tak nie jest. Utrzymanie domu kosztuje, w starym domu zawsze jest coś do zrobienia nawet jak sie w nim zyje i sie mysli ze nie ma. Posiadam stary dom powoli dostosowywany do nowoczesnego życia, moi dziadkowie
po niektórych komentarzach widzę, że bez piecioszybowych okien nie da się godnie żyć i majątek wydasz na ogrzewanie.

@muadzik: Bo wydasz majątek. Zwłaszcza przy dużym domu. Tego typu wydatki zwrócą się w 4-5 lat.

U mnie w domu piwnica powoduje ze na dole mamy w lato maksymalnie 19 stopni.

@Liarek123: Mieszkałem w kamienicy, która miała potężne ściany (60 do nawet 90cm pełnej cegły). Latem można było ocipieć. Fakt, nagrzewało się
@Yuri_Yslin: Nic nie bujam, na dole taką mamy temperature. Dom jest ocieplony, rolety w dół i ciągnie ostro od piwnicy. Na dole mamy 19 stopni w lato i owszem w zimniejsze noce mamy mniej niż 19 to prawda i to przyjmne. Za to poddasze to aż grzeje jak w piekle. Mam termometry w pomieszczeniach także temperatury nie biorę z czapy. U dziadków na dole sytuacja wygląda tak samo, w lato płytki
@Liarek123: no dla mnie domyślna temperatura to 17-18 stopni. Moja dziewczyna tego nienawidzi.

A co do temperatur to nie będę się kłócił, jak jest u Ciebie na chacie, bo Ty to wiesz, a nie ja. Natomiast to fizycznie niemożliwe. Chyba, że o czymś nie wiem, np. masz 100 cm^2 grafitu, potrójne ściany, wentylację mechaniczną i piwnicę, która ma 10 pięter w dół, a pod tymi piętrami masz dolne źródło chłodu ;)