Wpis z mikrobloga

Jestem dziewicą jeżeli chodzi o użytkowanie pada.
Jakie gierki na solidnego PC polecacie, które dobrze się spisują na padzie? Wczoraj ograłem trochę starfield i generalnie super (poza strzelaniem rzecz jasna, chociaż też było git), ale sama gra nudzi, więc szukam dalej.

#pcmasterrace #gry
  • 13
@Perliczkowy_naplet: Jak facet to prawiczek, dziewica to tylko w przypadku bab. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A wracając do pytania, pod pada masz sporo gier nawet z zeszłych dekad. Sporo gier na PC na początku były wydawane na konsolach, a dopiero potem portowane na PC, gdzie miały dobre wsparcie pod granie na padzie.

Na przykład Tomb Raider: Legenda ma natywne wsparcie XInput i bardzo fajnie się w to
@Perliczkowy_naplet: niemal wszystkie, które wyszły po 2010 i nie były pecetowymi exclusivami. Idąc gatunkami wszelkie gry akcji tpp, sportowe, platformówki, wyścigi, czy nawet niektóre fps (ostrożnie!).

Wiadomo, że na początku najgorzej będzie ze strzelaniem. Dlatego od siebie mogę polecić gry, gdzie akurat tego elementu nie ma. Seria Dark Souls, Elden Ring, jak nie lubisz soulslików to np. Batman z serii Arkham (albo Spiderman jak wolisz czowieka pajonka od nietoperza). Może coś
@Perliczkowy_naplet: ja lubię na padzie grać w ładne platform ów kiedy, np. Ori and the blind forest, albo Hollow Knight. Spoko są też Devil May Cry (mam sentyment do tych gier). W zasadzie zależy od gatunku, który Cię interesuje, bo można zawsze wrócić do klasyków typu Tekken czy Mortal Combat, niektórzy polecają Fifę na padzie (to akurat nie mój typ gry)...