#sejm #polityka Po co nam Centralny Port Komunikacyjny, który dawałby do budżetu polskiego ogromne dochody skoro Niemcy w Berlinie mają podobny? ( ͡°͜ʖ͡°) Przecież lepsze inwestycje to tysiące wiatraczków, które zostaną kupione od niemieckich firm, a które będą dawały śladowa ilość energii, a ludzie będą wywłaszczani ze swoich terenów ( ͡º͜ʖ͡º) IV Rzesza jest w progresie..
@Balonowy21 niestety są ludzie którzy nie chcą by Polska się rozwijała i rywalizowała z zachodem..CPK to wspaniały projekt Europy Wschodniej i bardziej o logistykę mi chodzi
@Balonowy21: ale tak na serio to po co ci to lotnisko, lotnisko jest dzisiaj w każdej dziurze, z Okęcia polecisz do USA, Korei, Wietnamu, Japonii. Z prawie każdego małego portu w jakieś destynacje wakacyjne czy weekendowe. Tydzień temu wróciłem z Sycylii do Katowic, pojutrze lecę do Barcelony z Warszawy. Nie odczuwam niedogodności, przeciwnie, byłem w paru takich mega lotniskach i to nie jest nic fajnego. Wolę nasze małe i średnie lotniska.
@mitatuyo ok, poruszyłeś najważniejszy temat cpk, czyli turystykę xD stanowi ona jakieś 20% istotnosci projektu, a resztę (80%) stanowi transport kolejowy cargo. Odniesiesz się?
Po co nam Centralny Port Komunikacyjny, który dawałby do budżetu polskiego ogromne dochody skoro Niemcy w Berlinie mają podobny?
@Balonowy21: Jak sąsiad otworzy bar z zapiekankami to ty otwórz drugi identyczny bar z zapiekankami po drugiej stronie ulicy. Świetna inwestycja, mówię ci!
@Goronco: ja się odniosę:
Na przestrzeni ostatnich 4 lat pis zaorał PKP Cargo, jego udział w rynku na tyle malał, że w 1 kwartale tego roku na pozycje lidera w transporcie intermodalnym wysunął się niemiecki DB Cargo.
proszę artykuł, zanim zaraz zaczniesz szczekać pisowską narracje: Tusk przyszedł i szprzedoł pociongi
https://www.nakolei.pl/pkp-cargo-traci-pozycje-w-przewozach-intermodalnych-na-krajowym-rynku-lepsze-db-cargo/
@Balonowy21: Jak sąsiad otworzy bar z zapiekankami to ty otwórz drugi identyczny bar z zapiekankami po drugiej stronie ulicy. Świetna inwestycja, mówię ci!
@Balonowy21: jak ogromne dochody z przekopu mierzei wpadną na konto, to fundujemy CPK... to już lada moment prawda ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)