@4rtu: @mecenassrenas @stanleymorison jednego zjadłem już z różową (było pięć sztuk każdy po prawie 300 gramów). trochę przesoliłem, ale nie ma tragedii. w sumie co mi szkodzi. za 4-5 tygodni jak wszystko będzie ok to rozlosuje jednego wśród plusujących. dzisiaj zawinąłem je w papier i będą teraz spokojnie dojrzewać.
@bolorollo: bardzo prosto :) https://www.youtube.com/watch?v=n1jn6oEMnuo w opisie masz link do tekstowej wersji. dokładnie tego się trzymałem. nawet nie kupowałem żadnych kultur tylko robiłem z kawałka camemberta kupionego w sklepie. wyszło bez problemu. jedyna różnica taka że mi się pleśń pojawiłą dopiero po tygodniu (w przepisie było chyba 24-48 godzin) ale czytałem komentarze że niektórym i po dwóch tygodniach się pojawia. jak się zdecydujesz i będziesz miał pytania to pisz. jak będę
@biauekWladcaJajek: Dzień dobry, jo mam horo curke, daj mnie ten camembret. Inaczej sprawa trafia na policje bo się pan znęca mad mojo curko bo ona chce serka i sie trzensie az.
@biauekWladcaJajek w życiu domowego camemberta nie widziałem, jestem pod wrażeniem (ʘ‿ʘ) Sam czasem używam szynkowaru, ale takie zabawy to jest pikuś przy serowarstwie
Sam czasem używam szynkowaru, ale takie zabawy to jest pikuś przy serowarstwie
@Adheziwas: no właśnie się nie zgodzę tu. spróbuj, a sam się przekonasz. robiłem wędliny, kiełbasy, boczek wędziłem itd. robienie tego camemberta było w cholerę prostsze, zaszczepiasz kultury, wybierasz serwatkę, nakładasz do form i nara. potem codziennie odwracasz i tyle ¯\(ツ)/¯ dużo mniej roboty bo tego sera się nie prasuje.
@Pieskor jednego zjedliśmy, jest delikatnie żółty. Smakuje na razie jak połączenie twarogu i camemberta, ale to dopiero dwa tygodnie. Z resztą chce poczekać minimum do 4 tygodni. Z tego co wiem dopiero po 6ciu tygodniach zacznie fajnie "płynąć" jak to dojrzały camembert ma w zwyczaju.
Teoretycznie każdy bąbel dyskwalifikuje oponę, ale nie mogę nie zapytać wykopowych ekspertów. Opony nie mają nawet miesiąca, ale #!$%@?łem się w dziurę tydzień temu. (╥﹏╥) Jeździć obserwować czy na śmietnik? #opony #pytanie #motoryzacja
#serowarstwo
@biauekWladcaJajek: Feluś się nazywa #pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@biauekWladcaJajek: wychowaj jak swoje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Adheziwas: no właśnie się nie zgodzę tu. spróbuj, a sam się przekonasz. robiłem wędliny, kiełbasy, boczek wędziłem itd. robienie tego camemberta było w cholerę prostsze, zaszczepiasz kultury, wybierasz serwatkę, nakładasz do form i nara. potem codziennie odwracasz i tyle ¯\(ツ)/¯ dużo mniej roboty bo tego sera się nie prasuje.