Noszę się z nastawieniem bulionu jutro, część sobie zapewne zasłoikuję, no ale część przerobiłbym od razu na jakąś zupkę - i tutaj moje pytanie:
Szukam jakiegoś nowego przepisu dobrą na pomidorową, ale taką, że ma wyrywać z kapci, że można ją po kablach dawać taka ma być dobra. U mnie w domu przy gotowaniu dużo się szło na skróty i przy zupach nie było inaczej - o ile mogę taka pomidorową zjeść i zapewne będzie mi smakować to ja jednak lubię czasem spędzić pół dnia przy garach aby zrobić coś prawilnie i od podstaw. Myślałem aby pójść na łowy, nakupować kilka różnych gatunków pomidorów, może je zapiec w piekarniku i tego użyć jako "pomidorowej bazy" ale może ktoś ma jakiś inny pomysł? Macie może jakiś tajemny przepis czy coś albo po prostu ogólne sugestie? Z góry uprzedzam, że to nie ma być zupa krem, blendować tego nie planuję, wolę jak zupa ma trochę różnych tekstur i jest taka "chunky" (nie wiem czy to słowo ma polski odpowiednik).
Wołam z pamięci tych co kojarzę, że coś tu pichcą, ale oczywiście mile widziane są sugestie od kogokolwiek ;)
@Kremufka2137: mozesz zrobić na wędzonych pomidorach ( wędzić można w domu - wrzucasz pomidory w durszlak, durszlak w jakas miske, a w misce podpalasz wióry do wędzenia, 1-2h wystarcza spokojnie), reszte lecisz wg tego przepisu: https://www.greatbritishchefs.com/recipes/smoked-tomato-soup-recipe Ogólnie wg mnie dużo robi dobry bulion (jezeli uzywasz, ale nie kazda jest na bulionie) no i przede wszystkim jakościowe pomidory. No i jak np wrzucasz bazylie do zupy, to nie siekiaj i nie wrzucaj
@Kremufka2137: Jak pomidorowa to koniecznie z tostami z serem co se można maczać w zupie. Wiadomo, można dodawać kolejne rzeczy albo wodę zamienić na bulion. Ja mam taki swój prosty spisany:
Duża cebula - 200g Czosnek - 5 ząbków Papryka chili gochugaru - 1 łyżka Papryczka chili - pół Nasiona Selera - łyżka Oregano - 2łyżki Dobrej jakości włoskie, całe pomidory z puszki - 4 puszki = 1600g Woda - 600ml
@Kremufka2137: Dobry mięsny bulion jako baza, możesz go zrobić dzień wcześniej plus dobry pomidor. Teraz są średniej jakości, może lepiej kupić pomidory mutti lub passate niż szukać igły w stogu siana. Rozmaryn lub inne zioła też pasują do pomidora.
Możesz także połączyć zwykłe pomidory lub w puszce z pomidorem marynowanym lub kiszonym (najlepiej małe pomidorki). Jak będą ok to potrafi wyjść zupa życia.
@Kremufka2137: no niestety, może w przyszłym roku spróbujesz. A osobiście to uwielbiam zwykłą pomidoruwę na przecierze, ze śmietaną i dużą ilością klusek lanych/kaszy jęczmiennej
@maegalcarwen: też lubię, ale miałem ochotę popróbować czegoś nowego. Ja tam klasycznie - makaron, najlepiej ta taka sieczka, drobnica jak do rosołu, ale kluski też ok ;)
@Kremufka2137: IMO game changerem jest porządne upieczenie pomidorów. Wędzenie zaproponowane przez @pasta_alla_carbonara zapewne jest jeszcze lepsze, ale nie miałem jeszcze okazji wypróbować
Noszę się z nastawieniem bulionu jutro, część sobie zapewne zasłoikuję, no ale część przerobiłbym od razu na jakąś zupkę - i tutaj moje pytanie:
Szukam jakiegoś nowego przepisu dobrą na pomidorową, ale taką, że ma wyrywać z kapci, że można ją po kablach dawać taka ma być dobra.
U mnie w domu przy gotowaniu dużo się szło na skróty i przy zupach nie było inaczej - o ile mogę taka pomidorową zjeść i zapewne będzie mi smakować to ja jednak lubię czasem spędzić pół dnia przy garach aby zrobić coś prawilnie i od podstaw. Myślałem aby pójść na łowy, nakupować kilka różnych gatunków pomidorów, może je zapiec w piekarniku i tego użyć jako "pomidorowej bazy" ale może ktoś ma jakiś inny pomysł? Macie może jakiś tajemny przepis czy coś albo po prostu ogólne sugestie? Z góry uprzedzam, że to nie ma być zupa krem, blendować tego nie planuję, wolę jak zupa ma trochę różnych tekstur i jest taka "chunky" (nie wiem czy to słowo ma polski odpowiednik).
Wołam z pamięci tych co kojarzę, że coś tu pichcą, ale oczywiście mile widziane są sugestie od kogokolwiek ;)
@zafrasowany @Amatorro i autorka najlepszych fotek żarcia na serwisie vikop @arinkao
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #gotowanie
https://www.jadlonomia.com/przepisy/pomidorowa-z-pieczonych-pomidorow-i-czosnku/
Duża cebula - 200g
Czosnek - 5 ząbków
Papryka chili gochugaru - 1 łyżka
Papryczka chili - pół
Nasiona Selera - łyżka
Oregano - 2łyżki
Dobrej jakości włoskie, całe pomidory z puszki - 4 puszki = 1600g
Woda - 600ml
Możesz także połączyć zwykłe pomidory lub w puszce z pomidorem marynowanym lub kiszonym (najlepiej małe pomidorki). Jak będą ok to potrafi wyjść zupa życia.
Ja tam klasycznie - makaron, najlepiej ta taka sieczka, drobnica jak do rosołu, ale kluski też ok ;)
Wędzenie zaproponowane przez @pasta_alla_carbonara zapewne jest jeszcze lepsze, ale nie miałem jeszcze okazji wypróbować