Wpis z mikrobloga

wycinki z prasy przedwojennej

@hermie-crab: Przed wojną mówiono też "ruchaj się dziwko", co znaczyło "pośpiesz się dziewczyno". Idź tak powiedz do kogoś, najlepiej do kobiety xD

To co wkleiłeś to są archaizmy, które z języka zniknęły, bo język ewoluuje i są niepotrzebne, tylko utrudniają komunikację. Ludzie zrozumieli że nazwa zawodu nie określa płci i są do tego dedykowane części mowy. Teraz grupa pajacy próbuje cofnąć rozwój wynika, bo ich dupa piecze
@hermie-crab: Zniknęły, bo język ewoluował, jakby rugowali je komuniści, to by w naturalny sposób wróciły po upadku komunizmu. Przepadłyby jak inne wymysły komunistów, np. zwracanie się per "towarzyszu". Ten pomysł o usunięciu feminatywów przez komunistów to mit na potrzeby ponownego ich wprowadzania na siłę.
@23kulpamens: jak wyrwiesz drzewo to nie odrasta, przynajmniej nie od razu. Całe pokolenie zostało wychowane z tym nowym " językiem" (z okrojonymi feminatywami)

Polski jest fleksyjny, brak form żeńskich jest problematyczny, co najlepiej zobrazowała pisarka Stefania Grodzińska juz dawo temu:

— Doktór kazała powtórzyć doktór, żeby doktór wstąpiła do doktór, to doktór już doktór powie, czego doktór od doktór potrzebuje — powiedziała instruktor, oddała klucze felczer, zostawiła polecenie dla monter i
@hermie-crab: Według mnie pisarka się myli. Niestety Rada języka polskiego, zaczęła przychylniej patrzeć na feminatywy, co według mnie jest błędem i czasownik jest zupełnie wystarczający.

https://rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1861:stanowisko-rjp-w-sprawie-zenskich-form-nazw-zawodow-i-tytulow

Jest tam też jedno ważne zdanie:

Prawo do stosowania nazw żeńskich należy zostawić mówiącym(...).

Wyzywanie kogoś od transseksualistą bo woli taką formę, a nie inną, jest zwyczajnym chamstwem. Stajesz się hipokrytą.

Poza tym co masz za problem z parami:
z introligator / z introligatorem
z
Stajesz się hipokrytom.

:)

z introligator / z introligatorem

to są formy męskie, o ile przyzwyczailiśmy się do używania ich w mianowniku do kobiet to odmienione już ryją banię równo

"poszedłem z introligatorem Bożenką na przerwę"

@23kulpamens:
Stajesz się hipokrytom.

To jest wykop, tu się pisze szybko, zresztą poprawiłem. Brakuje Ci argumentów, że czepiasz się drobnych błędów?

"poszedłem z introligatorem Bożenką na przerwę"

@hermie-crab: powinno być "poszedłem z introligator Bożenką na przerwę"

"introligator" to taki sam feminatyw jak "introligatorka"