Wpis z mikrobloga

#rekodzielo #ecommerce
Ktoś z Was sprzedaje na #vinted?

Drukuje sobie rzeczy na drukarce 3D i wystawiłem testowo dwa przedmioty i cieszą się dużym zainteresowaniem, ale kurde już jedno ostrzeżenie dostałem, że działaność komercyjna (po 5 min od wystawienia) i inne p---------e. Wrzuciłem dosyć duży opis z chata GPT, może to zbyt komercyjnie brzmiało? Mam 9 przedmiotów/ listingów, które mają stałą barwę i grafikę.. wg regulaminu.. "Wystawianie podobnych lub identycznych przedmiotów na Vinted w różnych rozmiarach, kolorach lub stylach sugeruje, że użytkownik od początku uzyskał je w celu odsprzedaży zamiast do użytku własnego."

Jakieś patenty? Czy moja przedsiębiorczość kończy się z chwilą jej rozpoczęcia? Na ETSY narazie jestem za cienki i chyba nie chce mi się z nimi użerać.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Underoathx z doświadczenia wiem, że rzadko kto w ogóle czyta te opisy a dwa jak ktoś widzi długi opis to się trochę odechciewa czytać. Wystarczą konkrety jak na przykład wymiary. Co do zdjęć to najlepiej użyć w każdym ogłoszeniu inne zdjęcia.
  • Odpowiedz
  • 0
@WroziaZebuzia: w sensie, ze facebook? Jak sprzedawałem jakieś pierdoły, typu telefon, agd, to gdzieś znikało i wyświetlenia zerowe były. No ale może spróbuje. W vinted podoba mi sie ta automatyzacja z wysyłką, niższe koszty dla kupujących, etykiety itd.

Nawet teraz kiedy porównuje Vinted do OLX- bo tam też wrzuciłem ogłoszenia- to na Vinted o wiele większy ruch i interakcja z potencjalnym klientem.
  • Odpowiedz
  • 1
@Yssuna: Ah.. zdjęcia. Dałem też d--y bo zamówiłem namiot bezcieniowy, żeby być bardziej PRO, a w regulaminie teraz przeczytalem, że zbyt profresjonalne zdjęcia też mogą powodować bana. Ale dzięki za poradę, pocisnę tam ile się da. Ale chyba swoją szafę otworze, bo teraz na żony działam, bo miała już tam jakieś fajne liczby porobione i myślałem, że jakoś mnie to wypozycjonuje. Nasłuchałem się tysiąca podcastów i teraz próbuje połączyć te
  • Odpowiedz
@Underoathx: dlaczego za cienki na Etsy? Bardzo łatwa w obsłudze platforma i ogromna ilość użytkowników głównie z USA i UK. Ci z USA bez problemy płaca extra za paczki z Europy.
  • Odpowiedz
@Underoathx: wysylasz do prywatnych uzytkownikow, wiec nie wystawiasz im faktur, platnosci i wszytsko jest zalatwiane prze ich platforme wiec to Etsy im wysyla powtierdzenie sprzedazy na mejla. Etsy jest podpiete pod Twoje konto i tam wysyla kase po kazdej sprzedazy. Etsy o nic nie pyta aie nie sprawdza, a Ty sie rozliczasz w danym kraju w ktorym zarabiasz.
  • Odpowiedz
@Underoathx: ja zauważyłam, że vinted jest bardzo niesprawiedliwy w przypadku sprzedaży takich rzeczy. Kiedyś chciałam sprzedać plakat, to nawet minutę nie wisiał xD w tym samym czasie ludzie sprzedają plakaty bez żadnego problemu. No i ich profile są zarąbane tym samym mockupem, więc wygląda to bardzo komercyjnie. Wydaje mi się, że to zależy od szczęścia, albo od tego czy wykupujesz te ich podbicia.
  • Odpowiedz
@jamniczek_trailowy słuchałem jakiegoś podcastu, gośc całkiem ładne liczby kręci na kilku kontach, z czego jedno to chińszczyzna z Ali i podobnych stron. No i tez mu raz bana dali, to w odwołaniu napisał, ze przecież ładnie na nim zarabiają, bo ciagle promuje szafę i podbija w niej wszystkie przedmioty. No i przeszło :)
  • Odpowiedz