Dzień Niepodległości w USA: - wesołe parady - fajerwerki - wspólne grillowanie z sasiadami - zabawy, festyny, radosc
Dzień Niepodległości w Polsce: - smutne marsze - śpiewanie ze spiewnikow w kosciele Bogu rodzice i Boże coś Polskę... - #!$%@? lewackich drzewek i palenie tęczy - podczas marszu niepodległości późnym wieczorem race, bogobojne hasła i kordony policji bo marsz to impreza podwyższonego ryzyka xD - zero radosnych fajerwerków, zero cieszenia się z tego swieta
@Janusz_Lubikwasa: być może dla ciebie smutne. Nie wkręcaj ludziom. Jak wolisz amerykański festyn to zawsze możesz zmienić miejsce zamieszkania ;) a te drzewka miały służyć do bicia po łbach lewusów na skłocie którzy byli tacy odważni, żeby na odległość kozaczyć tzn. z dachu, ale w bezpośrednim starciu już gacie pełne
@Janusz_Lubikwasa: Już się to powoli zmienia, tzn. niektóre miasta próbują organizować obchody "na wesoło", ale ponura otoczka martyrologiczna nadal wisi gdzieś z tyłu. Niestety, klimat tego święta to kwintesencja memów o polskiej palecie barw (wszystko w odcieniach szarości) oraz "smiles in Polish". Jesień, nieprzyjemnie, chłodno, ludzie idą z minami jak na pogrzeb, a wszystko w otoczce narodowego męczeństwa, rozdrapywania ran i siedzenia w oblężonej twierdzy. Może jakby to wypadało latem to
@Janusz_Lubikwasa: Dlaczego my wszystko mamy robić tak jak na zachodzie w Stanach? Obchodzimy to święto po naszemu i też ma to swój urok, nie wyobrażam sobie żebym miał teraz rozpalać grilla a wieczorem puszczać fajerwerki xDD
@Janusz_Lubikwasa: martyrologia to rak, który wyniszcza ten naród. Na szczęście powolutku od tego odchodzimy. Ciekawe, że łączy się to też z dochodzeniem od kościoła, który tę martyrologię napędza od zawsze.
@JohnnyPomielony: Bardziej chodzi o to że radosne świętowanie bardziej buduje wspólnotę w ludziach. Dla mnie smutne jest to że odmawia mi się bycia patriotom bo inaczej niż ruch narodowy rozumiem dobro kraju (już #!$%@?ąc od tego kto obiektywnie ma racje) Naprawdę miło było by przejść się z flagą razem jako Polacy, tylko u nas prawica tak zawłaszczyła święto że jak nie jesteś w oblężonej twierdzy z krzyżem w zębach to jesteś
@Izuberton: Ja nie utożsamiam się z ruchem narodowym, a jakoś nie mam problemu pójść z żoną i dziećmi w marszu 11 listopada z Polską flagą, jest to naprawdę budujące widzieć wokół tyle młodych ludzi z Polskimi flagam. Chodzimy wspólnie na te marsze od 4 lat i powiem ze jest naprawdę bezpiecznie, nikt Ci nie zabrania w tym uczestniczyć, ja też się z wieloma postulatami Koalicji nie zgadzam a szedłem w marszu
@JohnnyPomielony Szanuje neuralne podejście, serio. Ale ja już tak nie potrafię. Niby nikt nie zabrania, ale iść Bąkiewiczem w jego marszu, z hasłami takimi nie innymi jest dla mnie nie do przyjęcia, czułbym się jakbym podpisywał się pod tym co jest głoszone.
@Izuberton: Zależy od podejścia, przecież ruch narodowy to 1% ludzi idących w Marszu, i praktycznie nikt nie daje o nich #!$%@?, ale rozumiem Cię i to też jest piękne na swój sposób, chcesz to idziesz nie chcesz to nie idziesz i spędzasz ten dzień po swojemu, wolność.
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
Najgorsze w znalezieniu nowej pracy jest moment kiedy już po 2 dniach wiesz że to był błąd. A jeszcze gorsze jest to że musisz w niej trochę pobyć bo przecież pieniądze z nieba nie lecą. #pracbaza
- wesołe parady
- fajerwerki
- wspólne grillowanie z sasiadami
- zabawy, festyny, radosc
Dzień Niepodległości w Polsce:
- smutne marsze
- śpiewanie ze spiewnikow w kosciele Bogu rodzice i Boże coś Polskę...
- #!$%@? lewackich drzewek i palenie tęczy
- podczas marszu niepodległości późnym wieczorem race, bogobojne hasła i kordony policji bo marsz to impreza podwyższonego ryzyka xD
- zero radosnych fajerwerków, zero cieszenia się z tego swieta
I żeby nie było - jestem dumny z tego kraju, ale świętować w tym smutnym jak #!$%@? kraju to my niestety nie potrafimy :(
#swietoniepodleglosci #11listopada #bekazprawakow #polityka #neuropa #marszniepodleglosci
a te drzewka miały służyć do bicia po łbach lewusów na skłocie którzy byli tacy odważni, żeby na odległość kozaczyć tzn. z dachu, ale w bezpośrednim starciu już gacie pełne
@Janusz_Lubikwasa: Dożynki były ze dwa miechy temu
Niestety, klimat tego święta to kwintesencja memów o polskiej palecie barw (wszystko w odcieniach szarości) oraz "smiles in Polish". Jesień, nieprzyjemnie, chłodno, ludzie idą z minami jak na pogrzeb, a wszystko w otoczce narodowego męczeństwa, rozdrapywania ran i siedzenia w oblężonej twierdzy.
Może jakby to wypadało latem to
Naprawdę miło było by przejść się z flagą razem jako Polacy, tylko u nas prawica tak zawłaszczyła święto że jak nie jesteś w oblężonej twierdzy z krzyżem w zębach to jesteś