Wpis z mikrobloga

#przegryw #przegrywpo30tce #pracbaza

Jestem zwykłym facetem, wychowałem się w niezamożnej rodzinie i od dziecka wiem co to praca. Taki człowiek jak ja, nie ma poszanowania w dzisiejszych czasach, gdzie ludzie oceniają innych głównie ze względu na to, ile ktoś posiada.

A ja cenię wszystkich ludzi pracy i tych, którzy poprzez swoją pracę tworzą innowacyjne rozwiązania, bądź wdrażają je, jak i zwykłych ludzi ciężkiej pracy fizycznej. Żadna praca nie hańbi.

Na Wykopie i to nawet nie na tym tagu przegryw, widywałem często, oj często, kpiny z ludzi, którzy mniej zarabiają. Widziałem ostatnio na przykład wpis kogoś, kto chciał dogryźć komuś innemu pisząc mu, że pewnie pracuje w McDonald's. Tak jakby praca w tym miejscu była hańbiąca.

Tak jak szanuję ludzi pracy, tak gardzę wszystkimi tymi, którzy pogardzają pracami innych, samemu mając się za lepszych.
  • 13
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1: Otóż to, nie każdy się rodzi na tyle zdolny, żeby np. dobrze się uczyć w szkolę, pójść na studia a później do jakiejś pracy, w której będzie zarabiał dużo forsy. Już nawet nie chodzi o samą zdolność, tylko o wychowanie, bo jak rodzice mają #!$%@? na dziecko od samego początku i nie interesują się jak mu idzie w szkole, nie pomagają mu w zadaniach domowych to już po ptokach.
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1 Niestety ale tak jest prawda że te oskarki i Julki z korporacji śmieją się zwykłym ludziom w twarz mają ich za nic i plują na ludzi pracujących fizycznie...
  • Odpowiedz
na wykopie jest sporo autystystów, którzy mieli gigantyczne szczęście urodzić się w momencie wzrostu branży IT, gdyby urodzili się 30 lat wcześniej to pozostaliby ultra przegrywami a tak to chociaż w sferze finansowej jako tako sobie radzą.
@Kopytnik_1:
  • Odpowiedz
nie ma poszanowania w dzisiejszych czasach, gdzie ludzie oceniają innych głównie ze względu na to, ile ktoś posiada

@Kopytnik_1: Zawsze tak było i zawsze tak będzie, ponieważ ktoś kto ma pieniądze czuje się lepszy od innych.
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1: Ja tam cenię fachowców którzy nawet się cenią, ale nie lecą w #!$%@? i nie oszukują klientów- może to być tynkarz, glazurnik, kowal, mechanik, elektryk czy inny hydraulik. Nawet kasjerkę w sklepie bardziej cenię od korpo, bo z pracy tych ludzi korzystam i polegam.
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1 najważniejsze to się spełniać w pracy a można się spełnić w każdej fizycznej - taki mcdonald to przecież non stop na nogach. W pracy biurowej natomiast najłatwiej nabawić się wrzodów ze stresu, problemów z kręgosłupem od siedzenia i zepsute oczy od kompa. Co kto woli.
  • Odpowiedz
pewnie pracuje w McDonald's. Tak jakby praca w tym miejscu była hańbiąca.

@Kopytnik_1: tak, taka praca jest hańbiąca. Żadna praca nie uszlachetnia, a już szczególnie praca fizyczna bez wymaganych żadnych kwalifikacji. Praca (podobnie jak życie) nie ma sensu, ale skoro już ktoś nas urodził i przyszło nam żyć w tym systemie, to lepiej robić coś co sprawia nam przyjemność w miejscu, gdzie nie ryzykujemy kalectwa czy chorób środowiskowych od wdychania
  • Odpowiedz
  • 11
@CXLV: Brak szacunku dla kogoś drugiego z powodu wykonywanej przez niego pracy świadczy o bardzo amoralnej postawie danej osoby. Widzisz, są różni ludzie i różne mają poglądy. Dla jednego wyznacznikiem tego, że jest się kimś, jest to, co kto robi i ile ma. Dla mnie jest to natomiast to, jak odnosi się do innych. I zasadniczo to tyle w temacie.
  • Odpowiedz
Tak jak szanuję ludzi pracy, tak gardzę wszystkimi tymi, którzy pogardzają pracami innych, samemu mając się za lepszych.

@Kopytnik_1: A ja szanuję ludzi z takim podejściem ( ʖ̯)
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1: Oprócz wykopu się nie spotkałem z czymś takim. Raczej każda osoba z którą mam do czynienia ma za sobą etap ciężkiej pracy. Może niekoniecznie fizycznej, ale takiej gdzie przez natłok obowiązków musiała się mega ogarnąć łącząc z studiami macdonaldem i jeszcze robieniem projektów w kierunku kariery.
  • Odpowiedz
@Kopytnik_1: Nie bierz tego co piszą na wykopie,jako pewnik na poglądy społeczeństwa w skali kraju.Ja też swego czasu wpadłem na tą pułapke,ale całe szczęście z niej wyszedłem.Najbardziej widać tą pogarde w stosunku do prostych ludzi z poza Warszawy,dla nie których ciężko na tym portalu pojąć że istnieje jeszcze życie w tym kraju poza Domaniewską xD Jak wyjdziesz z bańki tego miejsca,to zobaczysz na przykład że zdecydowana większość ludzi nie chce
  • Odpowiedz